Intel Security har för andra året i rad gjort undersökningen Most Hackable Gifts, som kartlägger säkerhetsriskerna med prylar som förväntas bli populära att lägga under julgranen. Bland lågoddsare som bärbara datorer och smartphones återfinns i år även mediaspelare, drönare och smarta hemmet-prylar med internetuppkoppling.

Läs också: Larm om usel säkerhet i uppkopplade leksaker

Uppkopplade kameror spelade exempelvis en stor roll i den massiva Mirai-överbelastningsattacken som i oktober slog ut flera stora sajter och tjänster kopplade till Dyn-domänen. Spotify, Twitter och Amazon, för att nämna några, och Intel betonar vikten av att hålla sina smarta prylar uppdaterade.

– Det är viktigt att konsumenterna förstår att de kan hjälpa till att bekämpa dessa attacker genom att helt enkelt se till att alla sina enheter uppdateras och är patchade, vilket hjälper till att minska riskerna från de senaste hoten, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security, i ett pressmeddelande.

Läs också: Mirai-botnätet fortsätter sprida sig runt världen

Han passar också på att kommentera säkerhetsriskerna med vr-headsetet, som i år utsågs till årets julklapp av HUI. I detta fall är det dock de tillhörande apparna, snarare än själva hårdvaran, som man väljer att varna för.

– Vr-appar till telefonen, eller från speciella appbutiker till vissa mer avancerade headsets, är något man som användare måste vara försiktig med. Du bör vara extremt restriktiv om du laddar ner en app från något annat ställe än de officiella butikerna för IOS och Android, och också läsa på noggrant om vilka rättigheter till dina data apparna kräver. När en företeelse snabbt blir populär är brottslingarna alltid bland de första som hoppar på tåget.

För att undvika att julklappsprylarna blir till riktiga Grinchar rekommenderas konsumenterna bland annat att endast ansluta prylarna till säkra wi-fi-nätverk, hålla all programvara uppdaterad och använda starka lösenord och pin-koder där möjligheten finns.