Till att börja med – om du inte ser en massa olika oerhört vackra, professionella bilder på din låsskärm i Windows 10 måste du aktivera funktionen. Det gör du genom att klicka på startknappen, sedan på Inställningar och därefter på Anpassning. Välj Låsskärmen. Välj Windows spotlights i rullisten under Bakgrund.

Missa inte: Snart blir det möjligt att skjuta upp uppdateringar i Windows 10 Creators Update

Alla dessa bilder sparas och byts ut successivt i en ganska hemlig mapp, men vill du ha tag på dem för att använda dem som skrivbordsbakgrund eller något annat går det.

  1. Börja med att se till att Utforskaren är inställd på att visa dolda filer. Välj Visa-fliken, klicka på Alternativ och sedan på Ändra mapp- och sökalternativ. Byt till fliken Visning och pricka för Visa dolda filer, mappar och enheter.
  2. Navigera sedan till mappen C:\Users\(Användarnamn)\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy\LocalState\Assets.
  3. Där hittar du en massa filer med konstiga namn och utan filändelser. Detta är i själva verket bilder.
  4. Kopiera allihop till en egen mapp.
  5. I den nya mappen, byt namn på dem och ge dem filändelsen .jpg. Du kan göra detta enskilt i Utforskaren på vanligt vis eller för allihop på en gång med hjälp av Kommandotolken, se bild.

Ge datorn en nystart: 25 tips som trimmar Windows 10

Nu har du ett gäng bildfiler som du kan bläddra igenom för att se vilka du vill spara. En del är de fina bilderna, annat är skräp.

Kommandotolken
Kommandotolken. Så här enkelt är det att använda Kommandotolken för att ge alla filer i en mapp filändelsen .jpg.