Det är mycket Asus just nu. Och mycket Zen och mycket 3. Vi har just i veckorna testat både Asus Zenfone 3 och Asus Zenwatch 3 som bägge snabbt och lite överraskande släpptes i Sverige. Nu är det dags för läckra lilla notebooken Zenbook 3. Den har vi vetat om sedan länge att den var på väg, men det tog lite längre tid att få fram en testdator.

Men nu är den här, och den har varit väl värd väntan. Det här är kort och gott den tunnaste och lättaste notebooken vi hittills har sett. Vi testade i och för sig Lenovo Yoga Book i november, som med tjocklek under centimetern och vikt under sju hekto slår till och med Zenbook 3, men den befinner sig någonstans i gränslandet mellan notebook och surfplatta med sitt touch-tangentbord och sin flippbara skärm. Zenbook 3 är mest slimmade ”riktiga” notebooken med vanligt mekaniskt tangentbord.

Zenbook 3
Zenbook 3 finns i tre färger, alla med samma flådiga gulddetaljer. Såvitt vi kan se är det bara den toppspecade med Core i7 som finns att få i blått. Och för övrigt har vi bara hittat den gråa i svenska butiker. Rosa modellen har vi än så länge inte lyckats spana in.

Annorlunda lösningar

Just tangentbordet kan vara något som det kan ta tid att vänja sig vid. Det har ovanligt kort slaghöjd, men istället lite extra tryckmotstånd i tangenterna jämfört med de flesta notebooks. Den mekaniska kvaliteten går inte att klaga på, men vi kan inte komma ifrån att det känns lite… märkligt. Med några fler dagars testande hade vi troligen vant oss, men det lär verkligen vara en smaksak om du gör det eller inte.

En sak som vi bara måste nämna är att det sitter en fingeravtrycksläsare – inne i musplattan! Inte så att det är en integrerad funktion i plattan, utan det är en separat infälld läsare uppe till höger inne på musplattan. Det är kanon att Zenbook 3 kan låsas upp med fingertoppen, och både den och musplattan funkar för övrigt klanderfritt. Men varför fingeravtrycksläsaren ska sitta just där, där den bara är i vägen för dagliga jobbet, är för oss obegripligt. Är det ett jätteproblem? Nej, bara en designdetalj som var så udda att vi var tvungna att kommentera.

Zenbook 3
Zenbook 3

En Macbook på steroider

Zenbook 3 har, inte särskilt förvånande, jämförts med Apple Macbook, och de har mycket gemensamt. Supertunn form, lyxig finish, 12-tumsskärm och anmärkningsvärt få fysiska anslutningar. Men i Zenbook 3 har Asus dragit upp specarna till max. I alla fall när det gäller prestanda. För det första har vi rejält mycket kraftfullare processor, en Core i5 eller en Core i7 i nya Kaby Lake-generationen, där Macbook har Core m-processor av Skylake-typ.

Det här är det bästa i processorväg du kan få in i en tunn notebook idag. Vår testdator är värstingmodellen med Core i7, och den presterar i klass med vilken bättre, större notebook som helst, förutom riktiga arbetshästar med fyrkärnig processor och extra Geforce eller Radeon-grafikkort. Dessutom får vi 16 GB ram-minne och i vår modell en ssd på en hel terabyte. Men så kostar den också därefter, ganska precis tjugo tusen får du betala för den. En modell med Core i5, 8 GB ram och 512 GB ssd kostar istället ca 15 000 kr.

Zenbook 3
Zenbook 3

Det är imponerande att Asus lyckas med allt detta inklusive den kylning som en Core i7 behöver i en så här galet tunn och lätt dator. Luftintag via tangentbordet, och ett diskret placerat utblås i skärmgångjärnet är allt som behövs. För det mesta är datorn nästan helt tyst. Någonting där inne surrar, men du får anstränga dig för att höra det. När vi låter datorn anstränga sig lite låter det mer, dock aldrig särskilt störande mycket.