De senaste dagarna har ett nytt bedrägeriförsök spridit sig som en löpeld över Facebook. Denna gång rör det sig om en länk som sägs innehålla läckta nakenbilder och filmer på filmstjärnan Jessica Alba. Men precis som vid andra liknande bedrägerier möts användare som klickar på länken av skadlig programvara istället.

Missa inte: 8 routrar från Netgear sårbara för hackerattacker - varning utfärdas!

Säkerhetsfirman Cyren, som upptäckte det nya bedrägeriförsöket, rapporterar även att attacken har betydligt mer skadliga effekter om den drabbade använder Google Chrome som webbläsare. Då luras användaren att installera något som liknar ett Youtube-tillägg, men som i själva verket är maskerad skadlig programvara. Om användaren sedan loggar in på Facebook får ”tillägget” tillgång till vänlistan, och kan på så sätt fortsätta spridningen av den skadliga programvaran.

Om du däremot använder andra webbläsare, eller kommer åt länken via mobilen, slussas du istället vidare mot en vanligare typ av bedrägerier – sidor som automatiskt öppnar nya fönster med allt från falska lotterier till naket innehåll.

Enligt uppgifter finns "Jessica Alba-bedrägeriet" även i andra varianter innehållandes namn som Kim Kardashian, Rihanna och Scarlett Johansson, för att nämna några. I vanlig ordning råder vi läsare att inte öppna meddelanden från okända avsändare, speciellt om dessa innehåller konstiga länkar eller filer med ovanliga ändelser.