Stationära datorer är i regel antingen stora, fyrkantiga standardlådor med hög kapacitet eller kompakta fyrkantiga minidatorer med begränsad kraft. Eller allt-i-ett-datorer, men de är ju inte så mycket datorer som de är skärmar med just inbyggd kompakt minidator. I alla fall var det så med ett fåtal undantag fram till nyligen. Under 2016 har vi testat ett gäng annorlunda modeller, från minimala datorstickor till kraftfulla, designade skrivbordspjäser i cylinderformat.

HP Elite Slice G1
HP Elite Slice G1 har en både lyxig och diskret stil. 

Kvalitet i miniformat

HP Elite Slice är ytterligare ett spännande datorkoncept. I sin enklaste form är den en helt vanlig liten fyrkantig (eller mestadels fyrkantig men lätt rundad) minidator. Och en trevlig bekantskap som sådan. Drygt 16 centimeter på bredden och tre och en halv centimeter tjock, med en snyggt avrundad form och samma läckra färgskala (matt svart och blank koppar) som notebooken HP Specte 13.

Läs också: Test HP Pavilion Wave – Är det här den snyggaste dator vi har sett?

Elite Slice har ordentligt med prestanda med en fyrkärnig Core i5-processor, snabba minnen och en 256 eller 512 GB ssd. Trots det har den överraskande tyst kylning. Den har generöst med anslutningar, både hdmi- och displayportutgång för skärmen, stora och små usb-uttag, samt snabb wifi-uppkoppling.

HP Elite Slice G1
De flesta anslutningar sitter på baksidan, och vi hittar också en extra usb 3.1 typ c på ena sidan.

Trådlös mus och tangentbord medföljer, men kräver att du ockuperar en usb-port med nanomottagare. Och de är ganska plastiga och trista. Här hade vi istället gärna sett att vi fått med musen och tangentbordet som medföljer HP Pavilion Wave som vi testade nyligen.

Bygg på underifrån

Både på ovansidan och på undersidan bjuder Elite Slice på överraskningar. Framför allt har den en liten dockningsport på undersidan som gör att du kan trycka fast en extra modul för utökad funktionalitet, ungefär som vi sett i telefonerna LG G5 och Moto Z under året.

Modulen i sig har sedan samma port på undersidan, så att det går att stapla flera ovanpå varandra. Därav namnet ”Slice”. ”Elite” i namnet innebär att den tillhör HP:s företagsdatorer, och det märks bland annat med vPro-stöd, Windows 10 Pro, och en handfull andra funktioner och program för företagsmiljöer. Men den fungerar lika bra där som hemma på skrivbordet.

HP Elite Slice G1
HP Elite Slice med samtliga tre tillvalsmoduler: Dvd, bättre ljud och mikrofoner, och VESA-fäste i botten.

I dagsläget finns tre olika moduler att välja mellan. För det första en dvd-brännare. För det andra en liten rundriktad högtalare med mikrofoner som gör datorn till en kompetent högtalartelefon för konferensrummet – eller till en helt okej musikspelare på skrivbordet.

HP Elite Slice G1 Y4U41EA#UUW Pris vid test: 10448 kr.

Bästa pris just nu: 10590 kr