I höstas testade vi vår första router med i wifi-klassen AC5400, Linksys EA9500. Det var en riktig jätte både i format och funktion med sina åtta feta antenner, dubbla rader med totalt åtta lan-portar, och framförallt i prestanda. Den hade den klart högsta totalkapaciteten och vassaste anslutningen till en enskilt klient som vi uppmätt. Men inte så förvånande också ett saftigt pris.

Test: 10 maxade AC-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

Lite billigare, mycket kompaktare

Nu har vi fått tag på en ny router i samma wifi-klass, TP-link Archer C5400. Den har en mycket kompaktare form och ett lite lägre pris än konkurrenten. Priset är inte så extremt mycket lägre att vi tycker att det avgör, ca 3 500 kronor mot ca 3 900 för Linksys router, så den är fortfarande rejält dyr, men den har en del andra fördelar.

TP-link Archer C5400
TP-link Archer C5400 bjuder inte på några överraskningar i anslutningsväg. Usb 3 för en disk och usb 2 för en skrivare. Eller tvärtom om du vill, men det vore ju poänglöst.

I alla fall för den som inte har behöv av alla de extra fasta lan-portarna. För här är det mer traditionella fyra som gäller, och därmed också en kompaktare och mycket behändigare form. Fyra borde vara mer än nog i de flesta hem numera, där trådlöst dominerar nätverkandet.

Det är samma stuk på Archer C5400 som på Archer C3200 som vi testade tidigare i år – en kompakt, fyrkantig låda med färdigmonterade antenner som är infällda i routerns ovansida. Hänger du den på väggen ska antennerna vara just infällda, och är då extremt diskret i utseendet. Även på ett bord med dess åtta antenner runtom kanten utfällda är den jämförelsevis liten. Framtill sitter en rad statusdioder, samt tydliga knappar för wps och för att slå av eller på wifi samt dioderna.

Test: 6 billiga men bra routrar – vinnaren kostar inte ens 400 kronor!

Wifi på hög nivå

Med tre frekvensband, rejäl 1,4 GHz dubbelkärnig processor och en teoretisk maxkapacitet på nästan 5,4 Gbit/s, och Smart Connect-teknik som själv kan fördela anslutna enheter på bästa sätt mellan banden, är det här en router tänkt för stora hem och många samtidiga användare som kör moderna prylar med senaste wifi-tekniken. Smart Connect är dock inte förvalt som standard, utan en funktion du får aktivera vid konfiguration eller senare i användargränssnittet. När du gör det slås routerns ssid:n ihop till ett gemensamt istället för tre separata.

Det är precis som Linksys EA9500 en rejält snabb router som slår det mesta vi testar, men den verkar inte riktigt kunna mäta sig med den biffigare konkurrenten som får snäppet bättre resultat på både långt håll och i samma rum med samma mottagare, Zyxels extender Armor X1 i klientläge.

TP-link Archer C5400
TP-link Archer C5400 i fullt utfällt läge är fortfarande en av de mer kompakta routrarna. 

Men det är ingen enorm skillnad, och det är inte egentligen maxhastigheten mellan routern och en enskilt enhet som är det viktiga i den här klassen av router. Maxkapacitet med många uppkopplade prylar är ännu svårare att mäta pålitligt, men vi upplevde i alla fall inga problem med det med ett tiotal datorer och telefoner uppkopplade och intensiv trafik mellan dem.

Dela internet som ett proffs

Funktionsmässigt levererar Archer C5400 det mesta vi har kommit att förvänta oss av en duktig hemmarouter, från gästnätverk, schemaläggning för aktivering av wifi och föräldrakontroller till fil- och mediaserver via usb och möjlighet att koppla in skrivare.

Gästnätverket är lite extra intressant, då det även kan sättas upp med en inloggningssida med lösenord, precis som du ser på till exempel många offentliga wifi på större hotell, flygplatser med mera. Det gör att Archer C5400 blir ett intressant alternativ inte bara i hemmet utan även i en förening eller ett företag med offentligas lokaler, som en butik eller restaurang.

TP-link Archer C5400 UI
Du kan designa din egen inloggningssida för gästnätverk, med egen bild, logga och välkomstmeddelande. 

Över huvud taget har TP-link ryckt upp sig rejält senaste året med bättre mer lättanvända funktioner och användargränssnitt. Nu går det även att få allting i webbgränssnittet på svenska, och för det mesta är det riktigt bra översatt. Så när som på att särskrivnings-polisen i oss grinade illa lite då och då… Adminappen för mobiler kallad Tether är fortfarande på engelska, men är för övrigt snygg, smidig och lättanvänd. Routern har såvitt vi kan se ingen molnåtkomst för administration, men det och kanske en nerladdningsklient är annars det enda vi möjligen saknar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning