Januari
ÅRETS BESVIKELSE: Netflix blockerar svenskar

Filmtjänsten Netflix har ett bättre utbud i USA än i Sverige, men det här har man kunnat gå runt med hjälp av en så kallad vpn-tjänst. Den ”fejkar” en amerikansk identitet och öppnar på så sätt det amerikanska utbudet även i Sverige. I januari valde dock Netflix att stänga denna möjlighet genom att helt enkelt blockera vpn-användare.
Läs mer här!
ÅRETS LANSERING: Spotify satsar på video
Den populära musiktjänsten Spotify växer. Musiken har kompletterats med video, så numera går det alltså att titta på exempelvis dokumentärer, nyhetsklipp och naturprogram via Spotify-appen. ”Lovande men ofärdigt” konstaterade PC för Allas Mattias Inghe när han testade.
Läs mer här!
Februari
ÅRETS KNAPP: Facebook får känslor

När vi ser något kul på Facebook kan vi trycka på Gilla (Like). Problemet är att det här kan uppfattas lite plumpt när något hemskt har hänt. Facebook valde därför att komplettera Gilla-knappen med knappar som signalerar sorg, ilska och andra former av deltagande.
Läs mer här!
ÅRETS BAKSLAG. Google-bil i krock
Googles självkörande bilar testkörs sedan en tid skarpt, och länge gick det bra. Den 14 februari kom dock olyckan många väntade på. Google-bilen krockade med en buss, och det var bilens fel. Ingen skadades i olyckan, som skedde när bilen skulle byta fil.
Läs mer här!
Missa inte: Läs allt om Nindendos nya spelkonsol Switch
Mars
ÅRETS DÖDSFALL: E-postens fader är död
Han har kallats för e-postens fader. Den amerikanske programmeraren Ray Tomlinson skrev det första programmet för att kunna skicka meddelanden mellan datorer, och han bestämde också att adresserna skulle innehålla ett snabel-a. Den 5 mars dog Tomlinson, 74 år gammal.
Läs mer här!
ÅRETS GÄSPNING: Windows 10 funkar i mobilen

Det tog tid, men till slut kom Windows 10 även för mobilen. Att Windows kan köras på alla prylar var en nyheterna när systemet lanserades sommaren 2015, men det skulle dröja fram till i år innan äldre Windows-mobiler kunde uppdateras till Windows 10. De flesta tog dock nyheten med en gäspning, eftersom Windows marknadsandelar är försvinnande små när det gäller mobiler.
Läs mer här!
APRIL
ÅRETS TREND: Vr äntligen verklighet
Vr (virtual reality, virtuell verklighet) har varit en snackis i många år, men i år fick tekniken ett rejält genombrott tack. Med lanseringen av produkter som HTC Vive och Playstation VR förvandlades tekniken från framtidsdröm till verklighet.

Vr är ett sätt att använda tekniken för att simulera verkligheten. I praktiken handlar det framför allt om olika headset och hjälmar som gör att det känns som att vi befinner oss någon annanstans, och tekniken kan användas till allt från spel till utbildning och behandling av fobier.
Den första stora lanseringen var HTC Vive, som lanserades i april. ”Störtkul, bitvis nära nog magiskt” skrev vår testare. Han konstaterade dock att tekniken fortfarande är alltför bökig och att priset på cirka 10 000 kronor är HTC Vive alltför högt.
Nästa stora lansering var Playstation VR från Sony som vi testade i oktober och. Här var omdömena mer positiva, inte minst eftersom priset ”bara” är 5 000 kronor. Vår testare gjorde tummen upp för Playstation VR och kallade den för ”ett tekniskt litet mästerverk”.
HTC Vive och Playstation är nu, tillsammans med Oculus Rift och Samsung Gear VR några av de produkter man kan köpa i dag. Fler väntar dock runt hörnet. Google har precis lanserat sitt ganska enkla vr-headset Daydream View medan Microsoft satsar på en dyr och avancerad hjälm som heter Hololens. Den lanserades under året i en version som framför allt vänder sig till utvecklare, men den finns ännu inte i Sverige.
Läs mer här!
ÅRETS MÄRKLIGASTE: Fotoförbud på statyer
It-användarna och juristerna är inte alltid på samma våglängd, och i april kom Högsta domstolen med en dom som väckte stor förvåning. Den inskräkte möjligheten att plåta statyer.

Bakgrunden vara att Bildkonstnärernas organisation BUS för några år sedan stämde Wikipedia-sajten Offentligkonst.se. På den här gratissajten beskrevs statyer och andra offentliga konstverk i form av text och bild så att medborgarna kunde hitta dem. Det här var dock något som BUS krävde betalt för.
Frågan gick hela vägen upp till Högsta domstolen, som till mångas förvåning gav BUS rätt.
Läs mer här!
ÅRETS GODA NYHET: Skräpprogram till papperskorgen
Många datorer vi köper är överfulla av bloatware, alltså meningslösa skräpprogram. Microsoft satsar nu på att befria användarna från detta med sin nya serie Signature PC. De första Signature-datorerna kom från Lenovo och Acer och började säljas på Elgiganten.
Läs mer här!
ÅRETS ORD: Kryptering
Nu blir meddelanden i chattapparna Whatsapp och Viber hemligare. Båda började i april använda kryptering, vilket innebär att ingen förutom mottagaren kan se vad du skriver. Polis i många länder har protesterat mot tekniken, som de menar kan hindra kampen mot brottslighet och terrorism.
Läs mer här!