I den här artikeln går vi igenom grundläggande tips för att få liv i en dator som inte startar som vanligt när du trycker på strömknappen.

Suck – datorn vägrar starta

1. Kontrollera strömmen

Bärbara: Det här är ett vanligt problem. Det finns flera saker som kan gå fel, från att ta fel kabel (med fel volt eller polaritet) till en trasig likströmsadapter (till exempel efter ett åsknedslag). Om du försöker starta utan att vara ansluten till en strömkälla kan det också handla om att datorns batteri är helt urladdat, eller har gått sönder, så testa alltid med strömsladden ansluten.

Missa inte: Krånglar Windows 10? Här är 10 sätt att lösa problemen

Börja med att kolla att du använder rätt sladd. Om du har flera bärbara hemma är det ganska lätt hänt att ta fel och i vissa fall betyder det att det inte fungerar. Två Dell-maskiner kan ha samma kontakt men ändå inte vara kompatibla med varandras nätadaptrar.

Du kan också kontrollera att själva vägguttaget eller grenkontakten faktiskt fungerar genom att ansluta en annan pryl. Annars kan det handla om en säkring som har gått eller något annat som inte har med datorn att göra alls.

Om allt verkar som det ska men laddaren ändå vägrar fungera kan det vara själva adaptern som har gått sönder, eller sladden. Kolla över sladden och se till att den inte har slitits ut. Nätadaptrar till bärbara behandlas ofta rätt grovt – slängs i väskor och trampas på på golvet – så de slits ibland ut. Om du inte har varit försiktig när du drar ur kontakten kan det också få själva tråden att lossna inuti kontakten.

Stationära: Nätaggregatet i en stationär dator kan också ställa till det. Få användare har en extra de kan ansluta och testa med, så här handlar det om att kontrollera kabeln, vägguttaget/grenkontakten och därefter om nätaggregatet har en inbyggd säkring (vilket kan kräva en ganska krånglig operation).

En annan möjlighet som kan få datorn att antingen inte starta alls eller plötsligt stängas av är själva strömknappen. När datorn startas ska den skapa en krets till moderkortet så att datorn förstår att den ska vara på men om det blivit glapp kan det få datorn att verka död trots att alla komponenter egentligen fungerar.

Läs också! Ge datorn en nystart: 25 tips som trimmar Windows 10

2. Kolla skärmen

Bärbara: Koppla ifrån eventuella externa skärmar för att försäkra dig att det inte är dessa som stoppar datorn från att starta.

Missa inte: 12 antivirus som skyddar dig mot senaste hoten

Om lysdioder börjar tändas och datorn i övrigt verkar starta (kanske fläktarna drar igång) men skärmen fortsätter vara svart kan du titta på skärmen i olika vinklar med olika ljus – om du kan se en svag, svag bild på skärmen är det förmodligen växelriktaren som gått sönder. Den används av skärmen för att konvertera likström från batteriet eller laddaren till växelström.

Är du händig med elektronik kan du kanske byta en trasig växelriktare själv, men det är väldigt viktigt att du köper rätt reservdel för just din datormodell och de är inte direkt billiga.

Om datorn verkar vara igång (vilket du kanske kan testa genom att försöka ansluta till den via nätverket) men skärmen är helt blank kan det vara själva skärmpanelen som gått sönder.

Stationär: Anslut en annan skärm för att kontrollera att det inte är skärmen som gått sönder. Det kan till exempel vara en tv om du inte har fler datorskärmar.

Återställningsskiva

3. Försök med en återställningsskiva

Om datorn startar men inte kommer fram till Windows utan visar felmeddelanden kan du testa med en återställningsskiva. Med Windows 10 kan du skapa en återställningsskiva på ett usb-minne (här finns en guide). Det kan vara bra att skapa ett sådant och ha till hands om Windows skulle krångla någon gång, så slipper du gå via en annan dator.

Försöka fixa

Återställningsskivan kan både försöka reparera din existerande Windowsinstallation och återskapa systemet.

4. Starta i felsäkert läge

Även om Windows vägrar starta som möjligt kanske du kan få igång datorn med felsäkert läge. Till skillnad från tidigare versioner av Windows går det inte längre att göra det manuellt genom att trycka F8 under uppstarten, men om datorn kraschar medan Windows försöker starta ett par gånger bör du istället få upp en skärm som säger att något verkar vara fel och frågar om du vill återställa, starta i felsäkert läge, eller något annat.

Då kan du välja att testa felsäkert läge innan du går vidare till det tyngre artilleriet med en återställning.

Du kan även söka efter Återställningsalternativ i Windows 10.

  1. Klicka på Starta om nu under Avancerad start.
  2. När du får upp alternativ, välj Felsök -> fler återställningsalternativ -> Startinställningar -> Starta om
  3. I menyn som dyker up kan du nu välja olika felsäkra startalternativ.

5. Koppla ur alla externa diskar

Om skärmen och strömtillförseln fungerar som de ska kan det hända att datorn låser sig innan Windows ens börjar starta. En klassisk bov här är usb-minnen, minneskort och externa hårddiskar. Datorns grundmjukvara (bios) kan antingen försöka starta från dessa och misslyckas, eller i vissa fall inte ens komma förbi POST (power on self test), testet av komponenter som körs allra, allra först.

Om det händer bör datorn ge ifrån sig ett eller flera pip och du kan slå upp vad dessa betyder i manualen till datorn eller moderkortet (om du har ett hemmabygge). Se även nästa punkt nedan.

Testa alltså att starta utan något annat än skärm, tangentbord och mus anslutet (eller ingenting alls för en bärbar dator).

6. Trasig eller inkompatibel hårdvara

Om du precis har installerat mer minne eller någon annan ny hårdvara kan det vara den som hindrar datorn från att starta. Testa att koppla ur den och försök starta igen. Om det går är det förmodligen så att den inte är kompatibel med din dator (eller trasig).

POST-fel

En del stationära datorer och många moderkort har en POST-indikator med lysdioder som visar ett nummer. Det här talar om i vilket steg av uppstarten som datorn fryser. Det kan vara till exempel 56 eller 3F (siffrorna är hexadecimala).

Om du har byggt en ny dator på egen hand kan den här typen av felsökning för att hitta vilken komponent som strular, eller har kopplats in felaktigt, ta ganska mycket tid.

Men även i en fabriksmonterad dator kan enskilda komponenter gå sönder och få datorn att sluta starta. Det gäller kanske framför allt internminnet, så en enkel sak att testa är att ta loss alla utom en minneskretsar och sedan testa att starta med varje enskild krets. Om datorn kan starta med vissa men inte med andra har du hittat ditt problem.

7. Trasig startskiva

Till sist kan det vara så oturligt att din startskiva, hårddisken eller ssd:n du har Windows installerat på, har gått sönder. Då måste du skaffa en ny, installera om Windows, och återställa från din senaste backup (för du gör väl regelbundna backuper?).

Översättning: Anders Lundberg