I den här artikeln går vi igenom grundläggande tips för att få liv i en dator som inte startar som vanligt när du trycker på strömknappen.

Suck – datorn vägrar starta

1. Kontrollera strömmen
Bärbara: Det här är ett vanligt problem. Det finns flera saker som kan gå fel, från att ta fel kabel (med fel volt eller polaritet) till en trasig likströmsadapter (till exempel efter ett åsknedslag). Om du försöker starta utan att vara ansluten till en strömkälla kan det också handla om att datorns batteri är helt urladdat, eller har gått sönder, så testa alltid med strömsladden ansluten.

Missa inte: Krånglar Windows 10? Här är 10 sätt att lösa problemen

Börja med att kolla att du använder rätt sladd. Om du har flera bärbara hemma är det ganska lätt hänt att ta fel och i vissa fall betyder det att det inte fungerar. Två Dell-maskiner kan ha samma kontakt men ändå inte vara kompatibla med varandras nätadaptrar.

Du kan också kontrollera att själva vägguttaget eller grenkontakten faktiskt fungerar genom att ansluta en annan pryl. Annars kan det handla om en säkring som har gått eller något annat som inte har med datorn att göra alls.

Om allt verkar som det ska men laddaren ändå vägrar fungera kan det vara själva adaptern som har gått sönder, eller sladden. Kolla över sladden och se till att den inte har slitits ut. Nätadaptrar till bärbara behandlas ofta rätt grovt – slängs i väskor och trampas på på golvet – så de slits ibland ut. Om du inte har varit försiktig när du drar ur kontakten kan det också få själva tråden att lossna inuti kontakten.

Stationära: Nätaggregatet i en stationär dator kan också ställa till det. Få användare har en extra de kan ansluta och testa med, så här handlar det om att kontrollera kabeln, vägguttaget/grenkontakten och därefter om nätaggregatet har en inbyggd säkring (vilket kan kräva en ganska krånglig operation).

En annan möjlighet som kan få datorn att antingen inte starta alls eller plötsligt stängas av är själva strömknappen. När datorn startas ska den skapa en krets till moderkortet så att datorn förstår att den ska vara på men om det blivit glapp kan det få datorn att verka död trots att alla komponenter egentligen fungerar.

Läs också! Ge datorn en nystart: 25 tips som trimmar Windows 10