2. Kolla skärmen

Bärbara: Koppla ifrån eventuella externa skärmar för att försäkra dig att det inte är dessa som stoppar datorn från att starta.

Missa inte: 12 antivirus som skyddar dig mot senaste hoten

Om lysdioder börjar tändas och datorn i övrigt verkar starta (kanske fläktarna drar igång) men skärmen fortsätter vara svart kan du titta på skärmen i olika vinklar med olika ljus – om du kan se en svag, svag bild på skärmen är det förmodligen växelriktaren som gått sönder. Den används av skärmen för att konvertera likström från batteriet eller laddaren till växelström.

Är du händig med elektronik kan du kanske byta en trasig växelriktare själv, men det är väldigt viktigt att du köper rätt reservdel för just din datormodell och de är inte direkt billiga.

Om datorn verkar vara igång (vilket du kanske kan testa genom att försöka ansluta till den via nätverket) men skärmen är helt blank kan det vara själva skärmpanelen som gått sönder.

Stationär: Anslut en annan skärm för att kontrollera att det inte är skärmen som gått sönder. Det kan till exempel vara en tv om du inte har fler datorskärmar.

Återställningsskiva

3. Försök med en återställningsskiva

Om datorn startar men inte kommer fram till Windows utan visar felmeddelanden kan du testa med en återställningsskiva. Med Windows 10 kan du skapa en återställningsskiva på ett usb-minne (här finns en guide). Det kan vara bra att skapa ett sådant och ha till hands om Windows skulle krångla någon gång, så slipper du gå via en annan dator.

Försöka fixa

Återställningsskivan kan både försöka reparera din existerande Windowsinstallation och återskapa systemet.