6. Trasig eller inkompatibel hårdvara

Om du precis har installerat mer minne eller någon annan ny hårdvara kan det vara den som hindrar datorn från att starta. Testa att koppla ur den och försök starta igen. Om det går är det förmodligen så att den inte är kompatibel med din dator (eller trasig).

POST-fel

En del stationära datorer och många moderkort har en POST-indikator med lysdioder som visar ett nummer. Det här talar om i vilket steg av uppstarten som datorn fryser. Det kan vara till exempel 56 eller 3F (siffrorna är hexadecimala).

Om du har byggt en ny dator på egen hand kan den här typen av felsökning för att hitta vilken komponent som strular, eller har kopplats in felaktigt, ta ganska mycket tid.

Men även i en fabriksmonterad dator kan enskilda komponenter gå sönder och få datorn att sluta starta. Det gäller kanske framför allt internminnet, så en enkel sak att testa är att ta loss alla utom en minneskretsar och sedan testa att starta med varje enskild krets. Om datorn kan starta med vissa men inte med andra har du hittat ditt problem.

7. Trasig startskiva

Till sist kan det vara så oturligt att din startskiva, hårddisken eller ssd:n du har Windows installerat på, har gått sönder. Då måste du skaffa en ny, installera om Windows, och återställa från din senaste backup (för du gör väl regelbundna backuper?).

Översättning: Anders Lundberg