FRÅGA. I min Windows 10 har Aktivitetsfältet med alla programikoner helt försvunnit och jag hittar inte hur jag ska fixa detta. Och var hittar jag Windows Update för att se om det finns några uppdateringar?

I min förra Windows 7 hände aldrig sådana här konstigheter.

Olle

SVAR. Aktivitetsfältet, alltså det mörka fält som du ser längst ned på skärmen, är en av de mest använda funktionerna i WIndows, och det ska aldrig försvinna. Jag tror dock att två saker kan ha hänt:

Aktivitetsfältet
Om du aktiverar Surfplatteläge i Windows 10 försvinner ditt vanliga Aktivitetsfält. Det är dock enkelt att växla tillbaka.

1. Antingen har du råkat byta till Surfplatteläge. Det är detta läge som passar bäst när man har en surfplatta med pekskärm. Att byta tillbaka till vanligt datorläge är dock lätt. Klicka bara på den lilla pratbubblan längst ned till höger och välj avmarkera Surfplatteläge genom att klicka på det. Nu bör datorn se ut som vanligt.

2. En annan möjlighet är att ditt Aktivitetsfält har blivit dolt. Detta kunde man göra även i äldre Windows-versioner, men även detta är lätta att fixa. Klicka med höger musknapp på Startknappen längst ned till höger och öppna Kontrollpanelen. Klicka på Utseende och anpassning och välj Aktivitetsfält och navigering. Se till att Dölj aktivitetsfältet automatiskt inte är ikryssat. Som du ser kan du även välja var du ska placera det.

När det gäller uppdateringarna sker dessa automatiskt i Windows 10, så du behöver egentligen inte tänka på dem. Om du trots allt vill starta en genomsökning manuellt klickar du på Startknappen längst ned till vänster och väljer Inställningar, Uppdatering och säkerhet.

Martin Appel