Det kan vara svårt att genomskåda vad som är sant och falskt i den politiska debatten, men det finns en del tjänster som kan hjälpa dig.

Nyligen lanserades sajten Faktiskt av Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tillsammans med Bonniers digitala publikation Kit.
Vad Faktiskt gör är att faktakolla de påståenden som sprids i den offentliga debatten. Den följer riktlinjerna från IFCN, som är ett nätverk för faktakollare runt om i världen.

Faktiskt

För uppgifter som sprids online har tidningen Metro sedan lång tid tillbaka en liknande tjänst som kallas Viralgranskaren. De har även tagit fram ett tillägg till webbläsaren, som varnar dig för falska sajter.

Läs även: Därför går vi på fake news

Ytterligare ett bra hjälpmedel är organisationen Internetstiftelsens genomarbetad guide till källkritik som kan laddas hem gratis.

Den som behöver diskutera källkritik med sina barn kan även ha nytta av det material som Statens medieråd har tagit fram. Det vänder sig framför allt till skolor, men kan förstås även användas i andra sammanhang.

Missa inte heller det specialnummer av serietidningen Bamse som ska lära barnen källkritik.

Här hittar du sajterna som hjälper dig med källkollen:

Läs även: Så undviker du att framstå som en idiot på Facebook