Varje svensk slänger ungefär 45 kilo mat om året – helt i onödan. Matsvinnet är både dåligt för miljön och plånboken, och det finns många digitala tjänster som vill motverka det här.


Olio

Olio: Gratis mat från grannen

Olio är en app där du kan skänka bort överbliven mat till dina grannar. Har du mat över kan du fota och beskriva den – och förhoppningsvis kommer någon och hämtar den.Matsmart

Matsmart: Tokrea i matbutiken

Även matbutikerna slänger mat i onödan, och i nätbutiken Matsmart kan du beställa mat med kort datum. En del varor är 90 procent billigare än ordinarie pris.
All mat är torrvaror och levereras som paket hem till dörren.

Karma

Karma: Restaurangmat till lågpris

Många restauranger får också mat över, och den säljs till halva priset via appen Karma. Du beställer och betalar i appen – och hämtar sedan maten på respektive restaurang.

Över 3 000 restauranger i ett femtiotal städer är anslutna.Resq Club

ResQ Club: Mer billig mat

Hittar du inget intressant hos Karma finns Resq Club. Det är en finländsk tjänst som fungerar på samma sätt – och som finns i ett dussintal städer i Sverige.


Överraskningar i en påse

Ytterligare ett alternativ är till Karma är Too Good To Go. Upplägget är lite annorlunda. Här paketeras nämligen maten i en ”värdekasse”, så exakt vad du får är en överraskning.

Tjänsten, som ursprungligen är dansk, lanserades i Sverige i år. Än så länge hittar vi bara erbjudanden i Stockholm och Malmö.


Slängintematen

Slängintemat: Tips om hur du kan spara

Det finns mycket du själv kan göra för att minska matsvinnet, och på sajten Slängintematen får du konkreta råd och tips. Bakom sajten står Konsumentföreningen i Stockholm.