Inget ont om Netflix och Viaplay, men för den som föredrar smalare filmer finns det inte mycket av intresse. Nu finns det lyckligtvis utmanare, och här är fem tjänster som erbjuder ett annorlunda utbud.

Film

En ny film om dagen

Medan filmtjänster som Netflix och Viaplay satsar på bredd finns det konkurrenter som tänker annorlunda. Strömningstjänsten Mubi erbjuder exempelvis varje dag en ny film, som handplockats av experter. Filmen ligger ute i 30 dagar, så du alltid 30 kvalitetsfilmer att välja på. Det här kostar 95 kronor i månaden eller 780 kronor om året


Film

Filmfestival året runt

Göteborgs filmfestival är en av landets mest prestigefyllda, och sedan några år tillbaka erbjuder de även en strömningstjänst som heter Draken Film. För 79 kronor i månaden får du tillgång till över 500 utvalda filmer.


Film

Hyr smala filmer

Du som inte vill betala en fast månadskostnad kan hyra filmer hos Triart, som är en distributör av kvalitetsfilm. Här finns både nyheter och klassiker av exempelvis Hitchcock och Charlie Chaplin.
De flesta filmer kostar 39 kronor och dy hyr dem i 48 timmar.
Film

Folkets bio i datorn

Folkets Bio har specialiserat sig på att visa lite smalare film på 19 biografer runtom i Sverige – och på sin strömningstjänst. Upplägget påminner om Triart: Du betalar 39 kronor per film och du får titta på den under 48 timmar.


Film

Gratis film med bibblakortet

Cineasterna låter dig titta på drygt 2 500 titlar alldeles gratis. Det finns dock en hake: Du måste ha ett bibliotekskort i någon av de cirka 110 kommuner som är anslutna till tjänsten.


Fler filmer på biblioteket

Cineasterna är inte den enda tjänst som ger dig gratis film med ditt bibliotekskort. Du kan även testa Viddla. Har du ett bibliotekskort hos något av de drygt 40 kommuner som är anslutna kan du titta på över tusen filmer – och det läggs ut nya varje vecka.