Fler bärbara datorer

Det sker sällan några enorma innovationer när det gäller bärbara datorer, vare sig det gäller stora laptops eller lätta lyxiga små notebooks som de vi testat här. De hittade sin form för flera år sedan och har sakta blivit bättre, med vassare prestanda, snabbare anslutningar och bättre batteritid.

Vi har sett nya tekniker introduceras och sakta adopteras, som pekskärm, biometrisk inloggning med ir-kamera, blixtsnabba och mångsidiga thunderbolt 3-portar och universella laddningsportar. Men inga av dessa har adopterats av alla tillverkare och flera av dem är fortfarande undantag mer än regel.

5 saker att tänka på när du köper laptop

Snabb wifi, snabba portar

I år ser vi dock en hel del intressanta trender. För det första är Wifi 6 snabbt på väg att ta över. Det är en teknik som introducerades först i våras, men i stort sett alla datorer som släppts under senhösten kör den nya och snabbare standarden för trådlösa nätverk. Det är sällan vi ser en ny teknik introduceras så snabbt, så det är lovande. Nu hoppas vi bara få se mer Wifi 6 i mobiler, plattor och andra uppkopplade prylar också.

Thunderbolt 3 har också fått sitt stora genomslag. Efter att ha varit ett undantag i enstaka laptops i flera år har nu nästan alla datorer i toppsegmentet försetts med den snabba lilla porten, och med endast ett par undantag bland våra testade datorer är det också via en thunderboltport som du laddar datorns batteri.

Det är extra bra av en anledning. Det är en mycket förlåtande port när det gäller vilken effekt du matar den med. Och eftersom thunderbolt 3 använder sig av usb 3-kontakt kan du ansluta i stort sett vilken laddare som helst. Till exempel samma som du har till mobilen, fast då får du nog räkna med att en uppladdning tar extra lång tid. Men vill du minimera antalet adaptrar och sladdar du har med dig så är det väldigt praktiskt.

Datorer

Nya processorer i två serier

Datorsläpp på hösten innebär för det mesta en ny uppsättning Core-processorer från Intel, och så även denna gång. För tunna notebooks som dessa innebär det att vi hoppar från generation åtta till generation tio. Generation nio verkar bara varit en uppsättning kraftfulla desktop-processorer. Ungefär hälften av datorerna i testet har fått uppgradering till ny uppsättning processorer.

Som vanligt är det några av konsumentdatorerna som är först ut, medan laptops främst inriktade till företag dröjer med sådan uppgradering. Ny processor är inte väldigt viktigt för datorerna i detta test. De ligger alla (med ett undantag) i mer eller mindre samma prestandaklass, och om det går 10-20 procent snabbare med en modell än med en annan påverkar det givetvis omdömet lite, men är inte avgörande.

Har datorn en av de nya processorerna finns det en sak extra att hålla koll på. 10:e generationen Core består egentligen av två olika typer processorer, Ice Lake och Comet Lake. Comet Lake-processorer känns igen med 10 i början av modellbeteckningen och ett U på slutet. De har aningen kraftfullare processorkärnor. Ice Lake har även de 10 i början, men G1, G4 eller G7 i slutet. De har kraftfullare inbyggd grafik och G-märkningen indikerar vilken typ av grafikkrets de har. Ju högre siffra desto bättre.

Snabba diskar och starka skärmar

Ett par andra trender är värda att nämna. För det första har riktigt snabb ssd-lagring blivit mer eller mindre standard. Alla datorerna i testet har läshastighet på 900 megabyte per sekund eller mer. Det var inte fallet när vi sist gjorde ett stortest av premiumdatorer.

För det andra ser vi flera datorer som pressar upp maximala ljusstyrkan i skärmen. Det kan vara värt att hålla utkik efter om du jobbar mycket ute i starkt dagsljus. Det påverkar givetvis batteritiden, men å andra sidan behöver du ju inte ha ljusstyrkan maxad inomhus där det inte behövs.

Uppressad ljusnivå påverkar dessutom bildkvaliteten i skärmen, med ljusläckage och sämre kontrast. Så anpassa alltid ljuset, eller låt datorn göra det automatiskt åt dig, för bästa upplevelse. Överlag är dock bildkvaliteten i testets datorer riktigt bra, ibland nära proffsnivåer, men i alla fall åtminstone utmärkta för mediekonsumtion. Tyvärr gäller det inte också datorernas högtalare, där kvaliteten fortsätter att variera stort.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp tillverkare med 13- till 14-tumsdatorer i sortimentet och bad den ställa upp med en så ny, tunn och lätt premiummodell som möjligt.

Datorernas processor- och grafikprestanda mättes med Cinebench R20 och Geekbench 5. Lagringsprestanda mättes med HD Tune Pro för Windowsdatorerna och med Black Magic för Macbook Air. Batteritid mättes vid 100 procent processorbelastning och full skärmljusstyrka, samt vid 1-10 procent processorbelastning och minimal skärmljusstyrka. Ljudnivå mäts i tyst kontor 30 centimeter framför datorn.