2022-09-28 Artikeln uppdaterad med tester av Dell XPS 13 9315 och Lenovo Thinkpad X13s

Fler bärbara datorer


Är du en aktiv person som knallar runt hela dagen med en bärbar dator i en axelväska eller ryggsäck så vill du troligen inte ha en onödigt tung sådan, eller en som tar upp för mycket plats. Låg vikt, lång batteritid och rätta egenskaperna i bildskärm och ergonomi som gör datorn praktisk att använda i varierade miljöer. Detta kan vara viktigare än massor med funktioner och tunga prestanda som kräver utrymmeskrävande kylning.

Testade datorer: I år behöver du dock inte kompromissa särskilt mycket på den punkten heller. De processorer från Intel, Apple och AMD som tillverkarna monterar in i även ultralätta datorer har fått ett rejält lyft prestandamässigt på senare tid. De har fler processorkärnor och smartare resursfördelning för flera trådar, vilket blivit allt viktigare i nya Windows 11 liksom från grunden ombyggda Mac OS. Samtidigt har processorerna mindre halvledare och därmed minskad energiåtgång.

Så du kan få både bra prestanda för allt från surf till videoredigering, och en lätt och kompakt laptop som är smidig att bära med sig. I alla fall för kortare arbetspass. Datorer med kompakta chassin har en större utmaning när det kommer till att kyla av processorn, vilket gör att prestanda kan börja gå ner efter ett tag av intensiv belastning.
 

Kylningen gör stor skillnad

Här ser vi tydligt i våra prestandamätningar hur datorer med lite större chassi och öppnare luftvägar inne i datorn har lättare för det och kan klämma ut ytterligare datorkraft ur samma processor. Det blir inte avgörande för betyg och omdöme; även utan denna extra växel är datorerna riktigt snabba. Det handlar med andra ord snarare om ett plus i kanten för en del användare, som vet att de kan ha glädje av dessa prestandatoppar. Annars är hög lägstanivå och strömsnål drift mycket viktigare för din dagliga datorupplevelse.

Den kanske mesta spektakulära utstickaren är nya Macbook Air med Apples egen M2-processor byggd på arm-arkitektur. Den är inte snabbast i ren rå-kraft just nu; Intels Core i7-processorer i 12:e generationen har med sina extra kärnor ett litet övertag, framförallt när flera kärnor ska samarbeta. Men den har oslagbar integrerad grafik, vilket istället ger mer lyft i program som Photoshop.

Framförallt har den lägre strömförbrukning och mycket mindre värmeutveckling, så Apple har lyckats bygga den helt fläktlös. Alla Windows-datorer i denna klass behöver kylas aktivt med fläktar när belastningen blir hög, och det varierar stort mellan dem när högljudd kylning aktiveras och hur mycket de då låter. 
 
Laptops
 

Tunn och lätt, eller jättetunn och jättelätt?

Här har vi testat de allra tunnaste och lättaste bärbara datorerna som tillverkarna har släppt under året. Det innebär datorer med en vikt på upp till ungefär 1,3 kilo, men också några riktigt extrema lättviktare under enkilos-sträcket. Formatmässigt handlar det om modeller med 13-14-tumsskärm, men med tanke på att bildförhållandet för laptop-skärmar numera varierar mer än någonsin så säger det inte så mycket om datorns yttermått. De är alla små, runt 30 gånger 20 centimeter, men vill du åt speciella yttermått får du lusläsa vardera dators specifikationer.

Andra saker kan också avgöra ditt datorval. Kanske vill du ha en extra bra webbkamera för att kunna visa dig från din bästa sida i videomöten? Då finns här både guldkorn och klavertramp. Kanske vill du ha datorn som mediemaskin och strömma film? Då kan extra bra inbyggda högtalare bli ett plus. Strömma snabbt kan du dock göra med alla, extra snabbt med vissa som har wifi 6e-stöd. Batteritiden mellan olika datormodeller kan också variera markant, en sak som blir mycket avgörande för slutliga omdömet.

Det är också stor variation på vad du kan plugga in i datorn. En del har full uppsättning med många usb-portar, snabba Thunderbolt 4, skärmutgång och kanske till och med sd-kortläsare och fast nätverk. Andra har bara ett par typ c-kontakter med thunderbolt 4, och inte ens ett hörlursuttag. Då kan du behöva komplettera ditt datorköp med en bra dockningsdosa, om inte rätt adaptrar ingår i köpet.
 

Skärmen kan avgöra

Det är bred variation på datorernas skärmupplösning, paneltyp och bildkvalitet. Lägstanivån är hög och även de enklare skärmarna ligger på eller nära srgb-standard i färgomfång och har god ljusstyrka och färgkorrekthet. 

Sedan finns här både riktigt högupplösta alternativ, upp till hela 4k (även om det är ganska onödigt på så här liten skärm), och högre färgintensitet upptill dci-p3 eller Adobe rgb.

De senare kan göra en dator lämpligare för sådant som grafisk design och fotoredigering. Ett par av datorerna har till och med oled-skärm med perfekt svärta och maximal kontrast. Olika skärmtyper, bildfrekvens, upplösning och ljushantering påverkar också batteritiden stort. I alla fall när du inte intensivjobbar med mediaredigering eller spelar spel. Det sista lär du inte göra på datorer som dessa, då ingen av dem har riktig spelgrafik.
 

Med så mycket variation varierar också priset stort. De billigaste datorerna i testet har prislappar på cirka 10 000 kronor, och de dyraste på upp till 25 000 kronor. Men i fallet med de allra dyraste datorerna, som Apple Macbook Air och Dell XPS 13 Plus, beror det på att datorn går att få tag på i många olika konfigurationer och att de vi fick in för att testa har försetts med extra hårdvara jämfört med grundmodellen. Större ssd, mer minne, bättre bildskärm, och så vidare. Du kan få en Macbook Air med rätta processorn för 20 500 kronor och en Dell XPS 13 Plus för 18 090 kronor.

En sista sak som kan vara viktig för många användare är att Macbook-datorer numera återigen går att köra Windows på. Det gick inte först när Apple gick över till egna processorer, men nu går det bra igen.

Mac OS har inte längre någon egen funktion för det, men med tredjepartsprogrammet Parallells går det att skapa en virtualiserad Windows-installation för den som har behov av det. Det gör att vi kan rekommendera Macbook för alla, inte bara de som är vana vid Mac OS. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi har testat en handfull av de aktuella lättviktarna under året, och har här kompletterat dessa med att bjuda in samtliga övriga tillverkare med ultralätta modeller på marknaden att ställa upp med en varsin ny dator, i första hand från tillverkarnas utbud av konsumentdatorer om de har sådana. De flesta tillverkare släppte nytt under sommaren, så det blev därför många helt nya modeller. Utöver de åtta nya datorerna i detta test sökte vi också testkandidater från Asus, Fujitsu, Huawei och MSI, men de hade antingen inte aktuella modeller eller tillgängliga testexemplar.

Datorernas testades en och en, fabriksnya eller efter systemåterställning, samt med samtliga officiella uppdateringar av operativsystem och drivrutiner. Prestanda mättes med Cinebench R23, Geekbench 5 och Crystal Diskmark 11. Batteritid mättes med Imtec Battery Meter 1.1. Macbook Airs batteritid bedömdes manuellt under aktiv användning, då jämförande mätmetod inte finns tillgänglig till Mac OS. 

Macbook Air med M2 är en helt fantastisk dator

(Testad av macworld.se) Nya Macbook Air M2 är inte Apples snabbaste dator, men en av de snyggaste och lättaste Apple har just nu.

Macbook Air med M2

Betyg 5 av 5

Omdöme

Macbook Air M2 är helt enkelt en fantastisk dator. Ny design, ny processor, snäppet större skärm, mer kraft och lägre vikt än förra generationen. Här finns inte mycket att klaga på.

Positivt

 • Designen
 • Styrplattan
 • Skärmen
 • Batteritiden

Negativt

 • Saknar hdmi
 • Modeller med mindre ssd har långsammare lagring
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M2 8C 3,49 GHz
Grafik: Apple M2 graphics 10 kärnor
Minne: 16 GB LPDDR5
Lagring: En terabyte ssd
Vikt: 1,24 kg
Aktuellt pris: 16 490 kronor hos Amazon Sverige
Testad modell: 25 495 kronor hos Apple
...
 Läs hela testet av Macbook Air med M2 

Acer Swift 5 – lättviktare som gått upp i vikt

Acer har stått för några av de största framstegen när det gäller att hyvla bort vikt från bärbara datorer, men i årets Swift 5 går de en annan väg.

Acer Swift 5
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Swift 5 imponerar inte på oss som de superlätta föregångarna gjort tidigare år. Nu är den en generellt sett bra laptop där bästa egenskaperna är snyggt högupplöst skärm, och att de lyckas pressa mycket prestanda ut processorn. Men den erbjuder inget som lyfter den ur mängden, och störande bloatware tynger ner den något.

Positivt

 • Höga prestanda
 • Snygg skärm och bra ljud
 • Gott om anslutningar

Negativt

 • Inte längre särskilt lätt
 • Högljudd kylning
 • En del bloatware
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd
Vikt: 1,27 kg
Rek. pris: 17 990 kr
Aktuellt pris: 13 059 kronor hos Proshop
...
 Läs hela testet av Acer Swift 5 

Dell XPS 13 Plus: Mer snygg än smart

Dells nya lyxversion av XPS 13 fokuserar mycket på att se spektakulär och modern ut. Men de verkar ha glömt att en dator måste vara användbar också.

Dell XPS 13 Plus
Betyg 3 av 5

Omdöme

Dell tar en i grunden bra dator, med skarp, högupplöst skärm, utmärkta prestanda och trots det dämpad kylning. Sedan sätter de en ny och egensinnig designprägel på den. Tyvärr innebär varje nytt designval försämrad användarvänlighet och på vissa punkter förstår vi inte alls hur de tänkt. En medioker batteritid tack vare onödigt högupplöst 4k-skärm drar också ner betyget. Köp en vanlig XPS 13 istället om du gillar Dell.

Positivt

 • Höga prestanda
 • Spektakulär design
 • Skarp och ljusstark skärm
 • Relativt tyst kylning

Negativt

 • Flera osmarta designval
 • Tveksam batteritid
 • Onödigt snålt med anslutningar
 • Bättre skärmkontroll, tack
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 1 TB ssd
Vikt: 1,23 kg
Rek. pris, testad modell: 22 090 kr
Aktuellt pris: 27 999 kronor hos Dell
...
 Läs hela testet av Dell XPS 13 Plus 

Dell XPS 13 9315: Avskalad och strömsnål lättviktare

Årets XPS 13 ligger efter de vassaste 13-tummarna i prestanda, men det tar igen det med kvalitet, komfort, strömsnålhet och prisvärde.

Dell XPS 13 9315
Betyg 4 av 5

Omdöme

Årets XPS 13 sticker nästan inte ut på något sätt. Varken i design, prestanda, skärmkvalitet, eller funktioner. Men det innebär också att ingen av dem är dåliga. Det är snyggt, om än mer anonymt än XPS-datorer brukar vara, den presterar väl för kontorsarbete och enklare produktivitet, och gör inte bort sig om du vill strömma Netflix efter jobbet. Bättre ljud än väntat, bra batteritid när det gäller, och ett bra pris knyter ihop säcken.

Positivt

 • Tunn, lätt och stabil
 • Sval och för det mesta tyst
 • Bra batteritid vid blandad användning
 • Utmärkt ljud
 • Bra pris

Negativt

 • Anonymare design
 • Visst fläktbrus vid hög last
 • Minimalt med anslutningar
Testad: September 2022
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i5-1230U, 2st Performance upp till 4,4 GHz + 8st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Vikt: 1,17 kg
Rek. pris: Från 12 099 kr, testad konfiguration 13 599 kr
Aktuellt pris13 599 kr hos Dell
...
 Läs hela testet av Dell XPS 13 9315 

Dynabook Portégé X30L-K: Äkta lättviktare redo för allt

Här får vi precis allt vi kan begära i anslutnings- och uppkopplingsväg, i en snygg, modern och väl presterande liten laptop.

Dynabook Portégé X30L-K
Betyg 4 av 5

Omdöme

Dynabook visar att det går att bygga superlätt dator utan att tumma på funktionsutbudet. Den har verkligen allt, en bra uppsättning externa portar, snabb wifi, inbyggt 4g-modem, plats för minneskort och smartcard, två sorters biometri och till och med två sorters musstyrning. Synd bara att alla detaljer inte håller kvaliteten uppe, speciellt ljudet. Bättre batteritid än väntat är dock ett plus i kanten.

Positivt

 • Extra lätt men välbyggd
 • Bred uppsättning portar
 • 4g-modem
 • Övertygande batteritid

Negativt

 • Trångt tangentbord och liten musplatta
 • Trist ljud
 • Bitvis högljudd kylning
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Vikt: 0,9 kg
Rek. pris: ca 20 000 kr
Aktuellt pris: 19 490 kronor hos Databyrån
...
 Läs hela testet av Dynabook Portégé X30L-K 

HP Spectre X360 14: Flippbar laptop med lysande skärm

Du får läcker design, högupplöst oled-skärm och en av de bästa webbkameror vi sett. Men HP Spectre X360 14 kommer också med en del mindre lyckade sidor.

HP Spectre X360 14
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En snygg design, kraftfulla högtalare och en extra högupplöst och ljusstark oled-skärm är de tre främsta styrkorna med HP Spectre X360 14. Den har egentligen 13,5 tumsskärm så den är relativt kompakt. Men tyvärr i tyngsta laget för en ultratunn laptop, och en del detaljer irriterar. Portplacering och batteritid borde exempelvis ha varit bättre.

Positivt

 • Kompakt design
 • Lysande bildskärm
 • Högklassig webbkamera
 • Bra ljud

Negativt

 • Något tung
 • Långsam pennrespons
 • Opraktiska usb-portar
 • Måttlig batteritid
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-1255U, 2 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,5 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Vikt: 1,35 kg
Rek. pris: 21 999 kr
Pris: Från 24 990 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av HP Spectre X360 14 

Lenovo Thinkpad X13s: Bäst hittills, men har långt kvar

Går det att göra en bärbar pc som är lika snabb, sval och långlivad som en Macbook Air? Nästan, men inte riktigt. Thinkpad X13s klarar energifrågan, men ligger efter i prestanda och framför allt kompatibilitet.

Lenovo Thinkpad X13s
Betyg 3 av 5

Omdöme

Lenovos Snapdragon-laptop övertygar tekniskt och är en bekväm och välbyggd dator med bra nog prestanda och lysande batteritid. Men utan storsatsning från både Microsoft och mjukvarupartners är det lätt att se varför pc-datorer med Arm-baserad hårdvara inte tagit fart.

Positivt

 • Tunn, lätt och välbyggd
 • Fläktlös och för det mesta sval
 • Lång batteritid
 • Utmärkt webbkamera

Negativt

 • Förra generationen-prestanda
 • Kompatibilitetsproblem
 • Onödigt kompakt tangentbord
 • Dyr för vad du får
Testad: September 2022
TillverkareLenovo
Processor: Qualcomm Snapdragon 8cx gen 3, 4st Kryo 680 3 GHz + 4st Kryo 680 2,4 GHz
Grafik: Adreno 690
Minne: 16/32 GB ddr4
Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB ssd
Vikt: 1,06 kg
Rek. pris: Från 19 139 kr
Aktuellt pris16 268 kr hos Lenovo (16/256/wi-fi)
...
 Läs hela testet av Lenovo Thinkpad X13s

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon 13: Mycket kraft i extra lätt dator

Lenovo lyckas överraskande bra med att kombinera kraftfull processor och slimmad form i denna dator som väger under ett kilo.

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon 13
Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är både utmärkt lätt, genomtänkt byggd och designad. Lenovo lyckas också bäst just med att kombinera superslimmad och lätt konstruktion med att få ut extra prestanda ut sin Intel-processor. Måttlig batteritid och det faktum att nästan alla externa portar bantats bort är enda nackdelarna.

Positivt

 • Tunn och lätt
 • Goda prestanda
 • Skarp 90 Hz pekskärm

Negativt

 • Snålt med anslutningar
 • Måttlig batteritid
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-1260P, 2 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 1 TB ssd
Vikt: 0,99 kg
Rek. pris: 17 999 kr
Aktuellt pris: 12 778 kronor hos Lenovo
...
 Läs hela testet av Lenovo Yoga Slim 7i 

Surface Laptop Go 2: En försiktig och lyckad uppgradering

Microsoft trimmar prestanda och filar bort en del småproblem från föregångaren. Dess huvudsakliga styrkor och svagheter består, men helheten är ett solklart lyft.

Surface Laptop Go 2
Betyg 4 av 5

Omdöme

Prestandan tar ett blygsamt steg upp, batteritiden likaså, samtidigt som kylningen är mer dämpad och diskret. Den begränsande skärmen är fortsatt ett svagt kort, som vi hade hoppats få se uppgraderad. Men med flera andra små förbättringar, och dessutom sänkt pris, kan den unikt kompakta Surface Laptop Go 2 bli helt rätt för vissa användare.

Positivt

 • Stabila prestanda
 • Hög byggkvalitet
 • Flera små förbättringar
 • Sänkt pris

Negativt

 • Fortfarande liten lågupplöst skärm
 • Bara godkänd batteritid
 • Kompakt format är inte för alla
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 4/8 GB ddr4
Lagring: 128/256 GB ssd
Vikt: 1,13 kg
Rek. pris: 7 499 kr (4/128 GB) , 8 799 kr (8/128 GB) , 10 099 kr (8/256 GB)
Aktuellt pris: 10 099 kr hos Microsoft (testad modell, 8/256 GB)
...
 Läs hela testet av Surface Laptop Go 2 

Samsung Galaxy Book2 Pro 13: Lysande och lekande lätt laptop

Det är den lättaste 13-tummare vi någonsin testat. Därför förväntade vi oss en hel del kompromisser. Men de är överraskande få. Samsung följer upp förr årets fullträff med ytterligare en.

Samsung Galaxy Book2 Pro 13
Betyg 5 av 5

Omdöme

Att tillverkaren lyckas få in så mycket bra i en så minimal dator känns nästan omöjligt. Speciellt då den har ett klart överkomligt pris. Du får inte samma prestandatopp som i ett par större, tyngre och dyrare konkurrenter, men väl godkänd grundkraft, alla de rätta portarna, briljant skärm, bra ljud och överraskande bra batteritid i ett snyggt och stabilt bygge. Hatten av, Samsung.

Positivt

 • Extra tunn och lätt
 • Trots vikten gott om portar
 • Lysande bildskärm och bra ljud
 • Utmärkt batteritid

Negativt

 • Inte snabbaste ssd:n
 • Kan bli varm på undersidan
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Vikt: 0,87 kg
Rek. pris: 15 490 kr
Aktuellt pris: 15 990 kronor hos Komplett
...
 Läs hela testet av Galaxy Book2 Pro 13