En bärbar dator har traditionellt sett inneburit en kompromiss mellan två ytterligheter: portabilitet och prestanda. I ena ringhörnan har vi de kraftfulla mellanstora eller släpbara laptop-datorer och i den andra hittar vi små, lätta och inte särskilt snabba notebook-modeller.

Det är inte nödvändigtvis en fråga om pris. Bland små ultralätta datorer har vi sett både slimmade lyxbyggen och billiga netbook-datorer, och en 15-tummare med hyfsat kraftfull processor går det att få till budgetpris.

Men just nu kan du faktiskt få både och, om du är beredd att betala för det. Lättviktarna ligger närmare en mellanklass-laptop i prestanda än någonsin, speciellt som en del av dem kommer med extra grafikkort som hjälper upp prestanda i vissa program markant.

Och om du tidigare har haft en fet laptop för tyngre sysslor och en billigare men en lätt notebook som andradator, kanske det i stället är dags att satsa på en lite mer påkostad lättviktare som klarar allt istället.

Prestandafokus senaste året

Under 2018 och början av 2019 har utvecklingen av tunna och lätta bärbara datorer gått mycket fort, och i riktningar vi inte riktigt hade förutsett. Det beror främst på att Intel först introducerade Kaby Lake Refresh, och sedan Whiskey Lake, nya processorer för just den här typen av dator. För första gången tryckte de in en fyrkärnig processor under huven, och trissade upp prestanda på den rejält.

Men det innebär också att nya bärbara har högre krav på effektiv kylning. Tillverkarna hade precis börjat bygga normalkraftfulla 13-tummare med Kaby Lake-processorer som inte behövde det, och utvecklingen såg ut att gå mot att tunna notebook-modeller maxade batteritiden och kunde byggas helt fläktlöst med lite kreativa kylningslösningar.

Ett par intressanta Acer-modeller, Microsoft Surface och nykomlingen Huawei med sin Matebook X var bra exempel på det. Men alla dessa är idag inaktuella modeller med utgången hårdvara. Den enda enhet vi sett som lyckats kombinera den nya hårdvaran med tyst kylning är senaste Surface Pro – och den får kompromissa lite med prestanda för att få till det.

Två klasser av notebook

Sedan finns det fortfarande enstaka datorer som bryter mot den trenden, med senaste generationen av extra strömsnåla processorer i Intels Y-serie, med tystare, för det mesta fläktlös kylning och möjligheten att antingen få extremt bra batteritid eller trimma design och vikt med mindre storlek på batteriet, men ändå bibehållen batteritid.

Det sker givetvis på bekostnad av prestanda. Dessa har inte samma kapacitet att köra krävande mediaredigeringsprogram som Adobe Photoshop eller Premiere, vilket faktiskt går dugligt på många av senaste generationen ultratunna 13-tummare. Och så längde du inte har för höga ambitioner räcker dessa datorer också riktigt långt.

Den stora skillnaden är färre kärnor, så en del multitask-arbete kan gå segare. De klarar inte heller av att hålla processorkärnorna i turbo-läge lika länge, så en del långvariga operationer, som att exportera ett stort videoprojekt efter redigering, kan ta extra tid.

Av någon anledning är det dock mer sällsynt nu med denna typ av fläktlösa notebook-datorer än det var för ett eller två år sedan. Färre tillverkare väljer de snålare processorerna, utan satsar istället på de kraftfullare konfigurationerna.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga tillverkare som i dagsläget sålde bärbara datorer med mellan 13 och 14 tums skärmstorlek i prisklassen 14 000 till 22 000 kronor med nya generationerna processorer från Intel eller AMD och bad dem ställa upp med sin mest aktuella modell. Av elva inbjudna tillverkare fick vi ett startfält på nio. Acer och Microsoft hade inga datorer tillgängliga för test som mötte våra kriterier.

Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning med aktuella Windows-uppdateringar. De prestandamättes med Cinebench R20 och Geekbench 4, samt HD Tune Pro. Batteritest skedde med Imtec Battery Mark 1.1. Datorernas kvaliteter bedömdes utöver det under två till tre dagars vardaglig användning av Microsoft Office webbsurf i Windows Edge och Google Chrome, bildredigering i Adobe Photoshop Elements, samt en handfull andra appar, som vpn-klient, pdf-läsare och Netflix.

Observera: Ett par av datorerna, som testades hösten 2018, är kvar i testet. Därför kan de för närvarande falla något utanför prisintervallet, men finns fortfarande att köpa.