Medan telefoner bara växer och växer, går de bärbara datorerna åt andra hållet. Det som en gång var det tunna och lätta alternativet till standarddatorn på 15 tum har nu blivit mer eller minde standardstorlek. I alla fall om vi ser till vad tillverkarna lanserar.

Vi ser hur tillverkare släpper mer och mer funktionsrika och kompetenta datorer i 13-tumsformat med pigga processorer, stor ssd och ordentlig batteritid. Och fortfarande bekvämt lätta, under ett och ett halvt kilo

Det tunna och lätta lyxalternativet är istället läckra och dyra 11-12-tummare som Apple Macbook och Asus Zenbook 3. Eller extremtunna lyxbyggen som Acer Swift 7 eller HP Spectre, som är på 13-tum men med begränsade egenskaper.

Nya format och kontakter

Så hur bra är den nya generationens arbetshästar i 13-tumsformat? Kraven vi ställer på dem är höga. Det här är datorer som ska räcka för jobb hela dagen, och gärna långt in på kvällen. Vi förväntar oss att de ska vara kraftfulla nog för media på fritiden och klara av många olika program på kontoret. De ska dessutom vara bekväma och behagliga att använda hela dagarna, ha gott om uppkopplingsmöjligheter och fortfarande vara lätta och behändiga att bära med sig.

Yoga 910
13-tumsstorlek, men 14-tumsskärm. Det är en av trenderna bland säsongens lättviktsdatorer. En annan är pekskärm och 360-graderskonstruktion. Lenovo Yoga 910 är en dator som har både och.

På en punkt har vi dock kompromissat, nämligen på just skärmen. En ny trend i flera av modellerna vi testat är nämligen att montera in en lite större skärmpanel på 14 tum eller strax under. Det påverkar inte datorns mått eller vikt, den är fortfarande lika liten som andra 13-tummare, men med tunnare marginaler runtom skärmen.

Därför säger vi inte att det här är ett test av 13-tummare, som vi brukar göra. Det vore inte sant. Utan det är ett test av 13-tummare samt 14-tummare i extra kompakt format. Det viktiga är ju inte skärmstorleken utan hur stor och tung datorn är. Får det plats mer skärm är det ju bara en bonus.

Stor variation

Vinterns uppsättning av lättviktare byggda för seriöst jobb är en brokig skara datorer, en mix av traditionella ultrabook-datorer, hybrider med pekskärm som går att vända ut och in, konsumentmodeller och utpräglade företagsdatorer. Det är också en mix av senaste och förra generationen av Intel Core-processorer, sjätte generationen kallas Skylake och sjunde kallad Kaby Lake. De nya processorerna har precis lanserats i höstas, och alla tillverkare har helt enkelt inte hunnit haka på med uppgradering ännu.

Dessa datorer är inte bara ett mobilt komplement till din vanliga pc, något du packar med dig på en resa, till klassrummet eller jobbmötet. Det här ska kunna vara din huvuddator även i hemmet, så länge du inte spelar spel, eller gör det på en konsol. I det här testet har vi därför fokuserat på långvarig, vardaglig och varierad användning.

Men inte för varierad. Det här är ett test av bärbara datorer och inte av surfplattor. En del av datorerna har pekskärm, vilket inte är negativt om det inte påverkar bildkvaliteten. De går dessutom att vända 360 grader till surfplatteläge. I dessa fall har vi fortfarande bedömt dem som vanliga bärbara datorer, men gett dem ett litet plus i kanten för extra funktionalitet.

Prestanda är viktigt, men bara till den grad att datorn upplever våra förväntningar. Kvalitet på tangentbord, musstyrning, skärm och högtalare, stadig, tålig konstruktion och en bra uppsättning av externa anslutningar som gör den praktisk i många situationer är minst lika centralt för att få ett bra betyg.

Macbook Pro
Katt bland hermelinerna. Som vanligt är det Windows för nästan hela slanten. Och så en Mac.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga stora leverantörer av datorer i ultrabook-klass och bad dem till en början ställa upp med sin bästa modell med 13-tumsskärm och pris på max 20 000 kronor. Då det visade sig att flera tillverkare stoppat in 14-tumsskärmar (eller strax under) i datorer i samma format som 13-tummarna lät vi också leverantörerna delta med dessa. Av åtta tillfrågade tillverkare hade fem datorer åt oss för test. Sedan kompletterade vi testet med en Apple Macbook Pro och en Lenovo Yoga 910 lånade från lokala datorbutiker. Sista datorn vi sökte till testet, Dell XPS 13, fick vi tyvärr inte tag på i tid för att testa.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro, och batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1. Batteritid på Apple Macbook mättes med manuell användning. Diskhastighet på Macbook mättes med Blackmagic och bekräftades sedan med HD Tune på en Windows-partition. För övrigt testades uppspelning av musik från Spotify, film i 1080p-format från Netflix och Youtube, kontorsjobb i Microsoft Word och Microsoft Powerpoint och nyttjande av rika webbtjänster med respektive datorns standard-webbläsare.