Termen ultrabook må vara mer eller mindre pensionerad, då Intel har definierat om det hela rejält från dess ursprungliga tanke. En ultrabook ska enligt dem till exempel ha pekskärm och Wireless Display-stöd. Annars är det ingen ”riktig” ultrabook.

Läs även:
>> Jämförande test: Bästa laptop just nu
>> Jämförande test: Bästa laptop under 7000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook under 10 000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor

Men vi vet alla vid det här laget vad de flesta i branschen menar med begreppet; tunna och lätta 13- och 14-tummare (sistnämnda om de är kompakta nog) för den som vill ha både goda kontorsprestanda och bra batteritid. Ibland med pekskärm, ibland i vikbar 2-i-1-utförande, men för det mesta handlar det om en klassisk slimmad notebook.

Datorer
Många datorer blev det. Vad som är praktiskt med tunna lätta noteboooks är att de är enkla att stapla på hög.

Det här är en av de kategorier datorer där tillverkarna visar upp sig från sina bästa sidor, med lyxig design, de senaste funktionerna, de senaste processorerna, högkvalitativa skärmar och moderna anslutningsmöjligheter.

Många att välja bland

Det är också en typ av dator där det råder stor konkurrens och alla stora och små tillverkare har bra modeller. Därför får vi ett stort startfält datorer, även från tillverkare som vi inte ser i så många andra jämförande testet, som Microsoft och nykomlingen Huawei. Och snart ännu fler, MSI som vanligen gör speldatorer har nyligen presenterat en ultrabook som ska komma till Sverige inom ett par månader.

Ultrabooks av denna sort finns i ett brett prisspann, från en bit under 10 000 kronor som passar bra för enklare surf och kontorsjobb och upp till riktigt påkostade modeller med prestanda och egenskaper som lämpar sig för kreativa proffs. En sådan kan kosta närmare 40 000 kr. De flesta hittar vi dock i prisklassen mellan 15 000 och 25 000 kronor.

Det är en rejäl investering, men med senaste generationen av ultratunna laptops tycker vi att den är väl värd det. Med nya fyrkärniga Core i5- och i7-processorerna har prestanda fått ett rejält lyft och det blir också vanligare med extra grafikprestanda utöver Intels inbyggda. Ssd-diskarna blir större, snabbare och mer och mer prisvärda, och i denna prisklass är 512 GB numera vanligt.

Stora möjligheter med modern port

Med thunderbolt 3-portar i fler och fler modeller är datorerna mångsidigare än någonsin. Det räcker med en sådan inpluggad i en dockningsstation så har du en kraftfull skrivbordsdator med bra ergonomi och stor skärm. Eller så kan du skaffa externt grafikkortskabinett och få riktiga spelprestanda.

Allt detta kräver dock dockningsstationer och adaptrar. Enstaka modeller har fortfarande kvar sådant som stora usb-portar och hdmi-kontakter, men många har börjar släppa det helt. Ibland utan att skicka med adapter så att du kan ansluta usb-minnen och liknande tillbehör. Sådana är å andra sidan både lätta att få tag på och relativt billiga.

Här har vi tagit in de i skrivande stund bästa grundmodellerna i 13-14-tumsstorlek från vardera tillverkare. Det blir en varierande skara datorer, några byggda för konsumenter och några med företagsfokus. Vissa satsar på extra tunn design eller låg vikt, andra på maxad prestanda eller extra bra bildskärm.

Se till att köpa nytt

Det blir alltid en kompromiss mellan pris, mått/vikt, prestanda och funktioner. Men då datorerna är så pass påkostade som de är här så behöver du inte kompromissa särskilt mycket med kvaliteten. Det här är för det mesta snabba, lätta och långlivade datorer med hög byggkvalitet och moderna funktioner.

Det kan dock vara smart att hålla ögonen öppna när du är i köptagen. Det är rätt så mycket äldre modeller ute i butikerna. Du bör se till att det är en dator släppt senaste året och att den har åttonde generationens Intel Core-processor som du tittar på, om extra prestanda är viktigt för dig.

Det kan också finnas anledning att välja en dator med sjunde generationens Core, speciellt ultraströmsnåla Y-klassen. De är fortfarande snabba nog till det mesta, men drar mindre ström och ger dig passiv kylning och helt tyst drift.

Så gjorde vi urvalet och testet

I samarbete med vardera tillverkare valde vi ut deras bästa dator i ultratunna segmentet, med fokus på så nya modeller som möjligt. Tre av datorerna var testade under våren och sommaren. Dessa har uppdaterats med nya priser och bedömts utefter konkurrensen i augusti 2018.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5, Geekbench 4 och HD Tune Pro. Prestanda, system och övrig kvalitet bedömdes även med manuell hantering av pdf-, Word- och Powerpoint-filer, navigering på webb, uppspelning av hd- och uhd-upplöst film på Youtube och Netflix och fotoredigering i Adobe Photoshop Elements. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1 samt manuellt under motsvarande användning för Macbook Pro.

Läs även: Bästa laptop – stort jämförande test

Betyg 9 av 10