Läcker läderdator med knäpptyst drift

Från HP hade vi ett par alternativ att välja mellan – mer traditionella och lättare Spectre 13 eller nya och unika Spectre Folio 13. Valet föll till slut på den senare, då senaste uppdateringen av Spectre 13 kom för över ett år sedan och troligen snart ersätts av nya modeller.

Designen är det första som verkligen sticker ut. Hela datorn är klädd i vad som uppges vara äkta läder. Det kan möjligen avskräcka en och annan djurvän, men det innebär en helt unik look, datorn ser ut som en lyxig hopvikt dokumentmapp.

HP Spectre Folio

Fäller vi upp den möts vi dock av ett innanmäte i lättmetall och en stor blank skärm av glas med pekfunktion och stöd för digitizer-penna, vilket också medföljer. Hela skärmen går sedan att tippa bakåt, vinkla framåt och ställa i fotoramsläge eller fälla ner (nästan) helt för surfplatteläge med finger- eller pennstyrning.

Pekpennan har distinkt och direkt kontroll, och drivs med ett internt batteri som laddas snabbt med en usb-c-kabel, förslagsvis direkt in i datorn.

Skärmen är en ips-panel på 1080p med godkänd ljusstyrka, bra stuns i färgerna och övertygande kontrast. Den passar utmärkt för alla sorts kontorsjobb och surfande, och är också lyckad som filmskärm. Det kan dock bli störande reflexer i skärmen om du har otur.

Högtalarna ger oss rent och tydligt ljud, men med väldigt tunn bas. Det finns mobiltelefoner som ger oss fylligare klang. Det känns lite märkligt, då HP-datorer i allmänhet brukar hålla god lägstanivå på högtalarna.

Spectre Folio drivs av Intels Amber Lake-processorer, alltså den extra strömsnåla Y-serien med dubbla kärnor. Vår modell har en Core i7-8500Y som ger oss dugliga kontors- och surfprestanda, men mer än lite webb, Excel och kanske en och annan Powerpoint-presentation ska man nog inte försöka utsätta datorn för.

HP Spectre Folio

Fördelen är låg värmeutveckling som inte kräver aktiv kylning, och till skillnad från Apple har HP skippat fläktar helt. Processorn är också extra strömsnål. Batteritiden i datorn är bra, dock inte avsevärt bättre än en del andra ultratunna bärbara vi har testat. Vid surfande på låg ljusstyrka levererar den nästan 20 timmar jobbtid.

Externa anslutningar består helt av usb c-kontakter, plus ett hörlursuttag. Vi får dubbla thunderbolt 3-portar på ena sidan och en usb 3.1-port på den andra. Alla portar har stöd för displayport och strömförsörjning, så det är sällan vi behöver fundera på vilken kontakt vi ska använda.

Utöver det vanliga i Windows 10 tar HP det relativt lugnt med program i datorn. Vi får ett år McAfee Livesafe och 25 GB Dropbox på köpet, så att de apparna är förinstallerade klagar vi inte på. HP har också en handfull egna systemverktyg för support, inställningar, utskriftstjänst och underhåll. Vi får också Netflix och Linkedin-ikoner i startmenyn, men det är det enda rena bloatware vi får.

Fakta HP Spectre Folio 13

Testad: November 2018
Kontakt: www.hp.se
Modellnummer: 13-AK0801no
Processor: Intel Core i7-8500Y 1,5 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphcs 617
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 13,3 tum ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 1 usb 3.1 gen 1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: HP Tilt Pen, konverterbar till surfplatteläge, adapter till usb typ a
Batteritid: 3h 5min (hög belastning), 19h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: Ljudlös
Storlek: 32 x 23,5 x 1,55 cm
Vikt: 1,48 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 20 000 kr
Pris: Från 19 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 408 poäng
Geekbench 4, cpu: 8 514 poäng
Geekbench 4, gpu (Open CL): 32 244 poäng
Disk, läsning: 1 496 MB/s
Disk, sökning: > 0,1 ms

plus

Unik design.
Smart konstruktion med god ergonomi.
Bra batteritid.
Fläktlös kylning.

minus

Relativt tung.
Tunt ljud ur högtalarna.
Liten musplatta.
Liten ssd och lite ram-minne.

Betyg: 4 av 5

HP Spectre Folio 13-AK0801no Pris vid test: 19990 kr.

Bästa pris just nu: 8498 kr