Huawei Matebook 13: Prisvärd, men inte så lätt

Det har varit tyst från Huawei på pc-sidan sedan de presenterade nya datorer tidigt 2019. Endast en av dem finns för närvarande tillgänglig i svenska butiker, den lite mer prispressande Matebook 13. Därför väljer vi att testa den istället för den mer avancerade och dyrare Matebook X Pro. Den är lite tjockare och lite tyngre än flertalet av konkurrenterna i testet. Men också markant billigare, trots högupplöst skärm och goda prestanda.

Det är en spartanskt designad och riktigt elegant laptop med matt aluminiumchassi, tunna skärmkanter, rundade kanter och hörn och en klart Macbook-inspirerad uppsättning med brett tangentbord med relativt lågprofiliga knappar samt en ovanligt stor musplatta. Den har också lika få externa anslutningar som Macbook Air – två typ c-portar och en hörlursplugg.

Här är det dock inte thunderbolt 3, utan bara usb plus displayport. Precis som till Asus Zenbook S13 medföljer det en behändig liten docka. Här får du extra usb-portar, hdmi och klassisk gammal vga-port.

Huawei Matebook 13

Liten men välkommen uppgradering

Vi testade Matebook 13 redan när den först släpptes, men sedan dess har Huawei lite i smyg uppgraderat den, från Geforce MX150-grafik till snäppet kraftfullare Geforce MX250. Även dess ssd ser ut att ha bytts ut mot en annan. Lika stor, men betydligt snabbare.

Utöver detta får du en Core i7-processor ur förra generationen, samt 8 GB ram-minne. Det ger den klart respektabla prestanda både för kontorsjobb och surf, och för enklare kreativa sysslor. Geforce-kortet är till och med bra nog för en del spel, så länge du inte utmanar datorn för mycket. Fast vi hade inte tackat nej till lite extra minne. Och lite extra batteritid.

Skärmen är i 3:2-format, och har en punkttät ips-panel med 1440 pixlar på höjden. Vi har inga stora klagomål på bildkvaliteten, med god ljusstyrka och kontrast, breda betraktningsvinklar och srgb-färgomfång. Bilden har en ovanligt kall färgton, men det går att justera med Windows kalibreringsverktyg.

Mycket ljud från rätt och fel ställen

Matebook 13 har små högtalare i en rad ovanför tangentbordet, med Dolby Atmos-stöd och överraskande tryck och fyllighet i ljudet. Det finns dock en påtagligt burkig ton i ljudet som vi inte lyckas få bort. Ett annat ljudproblem är en fläkt som går igång relativt ofta, och som då ger ifrån sig ett lågt men tydligt surrande ljud. Vid maxad kylning kan den bli rejält vinande.

När det gäller osäkerheten runt Huawei och USA:s handelsblockad så ser samma sak ut att gälla för Windows som för Android. Befintliga produkter som släppts innan hösten 2019 påverkas inte, men hur det blir med framtida Huawei-datorer är just nu osäkert. Det ska dock innebära att du tryggt kan skaffa en Matebook 13, och får Windows-uppdateringar även framöver.

Huawei Matebook 13

Här får du en nästan hundraprocentigt ren Windows-installation, eller så ren som Microsoft tillåter från en tredjepartstillverkare i alla fall. Huawei har bara två extra program installerade, varav den första är kontrollpanel för Dolby Atmos. Den andra heter PC Manager, och innehåller systemunderhåll och uppdateringsrutiner, samt funktionen Huawei Share 3.0, vilket ger dig snabbdelning av filer mellan dator och telefon… om du har en från Huawei, vill säga.

Omdöme

Vad som händer med Huaweis pc-datorer i framtiden vet vi inte, men så länge den finns att få tag på är Matebook 13 ett intressant alternativ till de dyrare toppmodellerna. Den hänger med bra i prestanda, byggkvalitet och skärm, men få anslutningar, ljudlig kylning och extra vikt drar ner betyget.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei Matebook 13
Testad: November 2019
Tillverkare: www.huawei.se
Modellnummer: WRT-WX9
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Nvidia Geforce MX250, 2 GB
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13 tum blank ips, 2160x1440 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3.1 gen 2 typ c, 3,5 mm headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Adapter usb c till hdmi/vga/usb a, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 20min (hög belastning), 15h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 28,6 x 21,1 × 1,5 cm
Vikt: 1,3 kg
Rek. pris: 12 990 kr
Garanti: 1 år
Pris: Från 12 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 337 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 302 poäng
Geekbench 5, gpu: 11 558 poäng
Disk, läsning: 1 464,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Extra grafikprestanda.
Bra bildskärm.
Ren Windowsinstallation.
Bra pris.

minus

Inte så tunn och lätt.
Snålt med anslutningar.
Måttlig batteritid.
Högljudd kylning.

Betyg: 3 av 5