Lenovo Yoga S940: Laptop med hög klass på nästan allt

Det råder lite förvirring på avdelningen hos Lenovo som sätter namn på datorer. Yoga är för det mesta deras namn på vikbara datorer med pekskärm, men på senare tiden har en handfull premium-laptops utan de egenskaperna fått samma namn. Yoga S940 är en lyxig 14 tums laptop med slimmad design som precis lagom till vårt test fick en uppgradering till senaste generationens processorer.

Den säljs i lite olika konfigurationer, med olika processor, mer eller mindre minne och lagring, samt med 1080p eller 4k-skärm. Här har vi testat en 1080p-modell med snabbaste Core i7-processor, 16 GB ram och en ssd på en hel terabyte.

Tangentbordet är rejält tilltaget så när som på lite små funktionstangenter i ovankant, men är det något som ska kompromissas med av utrymmesskäl så är det väl just dem. Själva tangenterna har lite plastigare känsla än vi förväntar oss i en annars påkostad och lyxig dator, och klickresponsen i dem är svag.

Lenovo Yoga S940

Få men rätt portar

När det gäller externa anslutningar får du tre i usb-c-format. Två på ena sidan som är thunderbolt 3 och en på andra sidan som är usb-port, men där du också är tänkt att ansluta batteriladdaren. Det är lite smartare än de datorer som använder thunderbolt-port för laddning, här har vi bägge dessa fria.

Med vass processor och bästa grafikkretsen i testet underpresterar Yoga S940 en aning. Den är snabb, men inte så snabb som processorn på pappret borde vara. Som alltid i en så här slimmad dator blir kylningens effektivitet en extra stor faktor som påverkar prestanda, och här verkar Lenovo ha valt att hålla nere på högsta växeln. Det gör dock att kylningen håller sig rätt så lugn jämfört med en del konkurrenter.

Det är en elegant slimmad dator med solitt chassi och rena linjer i designen, men dess vikt är inte optimalt låg. Detta trots att den är en av de mest kompakta datorerna i testet, med extra tunna skärmkanter. Precis som på Asus Zenbook S13 innebär det att webbkamera och mikrofoner sitter i en liten utbuktning upptill. Och även här gör det skärmlocket lite extra smidigt att öppna.

Skärm med stil och kvalitet

Skärmen är täckt av en glasyta som är läckert avrundad utåt kanterna med samma 2,5d-design som på många telefoner. Det ser snyggt ut men vi kan inte låta bli att undra över hur hållbart det är. Bildkvaliteten är i alla fall i topp, med fin kontrast, ordentlig färgrymd och ljusstyrka på upp till 400 cd/m2. Vi får även stöd för Dolby Vision-hdr.

Detta tillsammans med kristallklart och detaljerat ljud ger oss en övertygande medieupplevelse. Speciellt med Dolby Atmos-stöd. Vi hade dock velat ha mer tryck i basen och distinkt mellanregister. Det låter bra tills vi försöker dra upp volymen, då hänger mestadels bara diskanten med.

Lenovo Yoga S940

Mjukvarumässigt får vi samma sak här som i de flesta Lenovo-laptops på senare tid. Utöver Windows-appar slänger Lenovo in McAfee Livesafe och egna Lenovo Vantage, ett program som samlar en del systeminställningar, supportinformation och en funktion som ökar wifi-säkerheten.

Bra valOmdöme

Yoga S940 gör det mesta väldigt bra och få saker dåligt. Men den sticker inte heller ut med något unikt, förutom möjligen en tilltalande design. Vi kan utan tvekan rekommendera den, då dess svagare punkter är försumbara.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga S940
Testad: November 2019
Tillverkare: www.lenovo.com/se
Modellnummer: S940-14 81Q8008CMX
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3 gen 2 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Adapter usb c till hdmi, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 15h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 31,9 x 19,8 x 1,5 cm
Vikt: 1,25 kg
Rek. pris: 20 990 kr
Garanti: 1 år
Pris: 18 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Cinebench R20: 1 611 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 510 poäng
Geekbench 5, gpu: 10 221 poäng
Disk, läsning: 1 009 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Bra prestanda.
Iögonfallande design.
Bra bildskärm.
Tyst drift.

minus

Billig känsla i tangentbordet.
Svagt tryck i ljudet.

Betyg: 5 av 5