Microsoft Surface Laptop 13: Uppgraderat med små förbättringar

Microsoft presenterade ett helt gäng spännande nya produkter under hösten, och en ny 13 tums Surface Laptop kom lite bort bland alla andra mer spektakulära nyheter, som till exempel Microsofts första 15-tummare och en ny större Surface. Men nu är den här och vi har testat den.

Designmässigt är det mesta sig likt, med skarpa vinklar och avfasade kanter med spartansk design. De mer färgglada varianter som funnits i tidigare modeller ser vi inte däremot inte röken av denna gång. Här är det matt silver eller matt svart utsida som gäller. Och alla hårdvarukonfigurationer finns inte i alla färger.

Filt eller metall

Nytt är också att Microsoft nu erbjuder Surface Laptop med eller utan dess annars så typiska filt-materiel runt mus och tangentbord. Eller Alcantara som det visst heter. Nu kan du få den silvriga med eller utan det, och den svarta finns bara med matt metall i chassit. Det är precis som tidigare god kvalitet på musplatta och tangentbord, med distinkt klick i båda och mycket tydlig bakbelysning ställbar i tre steg.

Microsoft Surface Laptop 3

Skärmen har centimeterbreda kanter runtom så datorn är lite bredare än en del konkurrenter. Men Microsoft har utnyttjat det bättre än till exempel Dynabook så tangentbordet är mer rymligt att jobba på. Det enda vi vill klaga på är att på-knappen sitter inne i tangentbordet, vilket alltid kan orsaka irriterande feltryck.

I år har Surface Laptop liksom även Surface Pro äntligen moderniserat anslutningarna lite och tredje generationen har fått usc-c-port med displayportstöd. Utöver det är det fortfarande snålt med anslutningar, en stor usb, hörlursuttag och proprietära laddkontakten Surface Connect. Den är visserligen behändig och funkar även som dockningsport, men en usb-c-lösning hade varit att föredra.

Ljusstark och skarp skärm

Kortläsare får vi klara oss utan, så du får den lagring du beställer den med. I vårt fall 256 GB. Den modell vi fått in för test har också Core i5-processor och 8 GB ram. Detta kan konfigureras lite olika, men med rätt så stora hopp i pris om du vill ha mer.

Skärmen är i 2:3-format och riktigt högupplöst med 1502 pixlar på höjden. Den är också trevligt ljusstark på strax under 400 cd/m2. Den ger dig välbalanserade färger med ovanligt korrekt vitpunkt. Färgomfånget ligger tyvärr lite under srgb-nivå. Blanka bildskärmen kan få lite reflexproblem ibland.

Microsoft Surface Laptop 3

Datorns inbyggda högtalare levererar fylligt och detaljerat ljud från bas till diskant. Det kan möjligen saknas lite krispighet i diskanten för när du vill spela upp musik. Vi hittar tyvärr inga möjligheter att ställa in ljudet. Och inte mycket annat i mjukvaruväg heller, men det är mestadels positivt. Just rent Windows är ju en orsak att skaffa en Surface.

Omdöme

En plikttrogen uppgradering av processor och en usb-c-port är de stora nyheterna i Surface Laptop 3. Förutom de nya material- och färgvalen då. Allt håller god kvalitet, men i jämförelse med konkurrensen känns den lite spartansk. På gott och ont. Det som sänker betyget är dock dess torftiga batteritid.

Specifikationer

Produktnamn: Microsoft Surface Laptop 13
Testad: December 2019
Tillverkare: www.microsoft.se
Modellnummer: 1867
Processor: Intel Core i5-1035G7, 1,5 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics G7
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,5 tum blank ips, 2256x1504 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3 gen 1 tup c med displayport, usb 3.0, dockningsport, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Usb-port i laddare, ansiktsinloggning
Batteritid: 3h 10min (hög belastning), 10h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,8 x 22,3 x 1,45 cm
Vikt: 1,25 kg
Rek. pris: 16 499 kr
Garanti: 1 år
Pris: 13 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Cinebench R20: 1 618 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 463 poäng
Geekbench 5, gpu: 10 190 poäng
Disk, läsning: 859 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Snygg, skarp skärm.
Intressant, unik design.
Extra rent system.

minus

Få anslutningar.
Inte så tunn och lätt.
Tveksam batteritid.

Betyg: 4 av 5

Microsoft Surface Laptop 3 i5 8GB 256GB 13,5" Pris vid test: 13990 kr.

Bästa pris just nu: 12490 kr