Bra valLyckad utmanare med bästa ljudet

Razer är en nykomling på laptop-marknaden. Den första modell som såldes i Sverige kom 2017 och under förra året släppte de en handfull modeller, alla med inriktning mot gamers och spelande. I alla fall till viss del. Razer Blade Stealth 13 är en kompakt 13-tummare som passar bättre in sida vid sida med lilla Macbook Pro eller Dell XPS än bland bärbara spelmaskiner.

Den är lite kantigare i designen än en del andra 13-tummare, men inte avsevärt tjockare eller tyngre än många konkurrenter, och bygger på samma hårdvara som de lite kraftfullare modellerna i klassen. Den har samma processor som en Dell XPS 13 eller Asus Zenbook 13, och diskret Geforce MX150-grafik, vilket ett fåtal andra modeller i klassen också har.

Med extra videografikminne, samt extra kraftfull kylning under skalet, pressar den dock ut lite extra prestanda ut hårdvaran. Dock inte så mycket att det gör någon avgörande skillnad för valet av dator, de är alla i jämförbar klass. Det här är främst en kraftfullare kontors- och enklare mediejobbsdator, men det går hjälpligt att spela lite enklare spel på den.

Razer Blade Stealth 13

Datorn har en avskalad och stilren design med yttre i mattsvart aluminium, räta vinklar och skarpa kanter som gör den lite obekväm att bära. Den har stor musplatta i matt glas, och ett väldisponerat tangentbord med fin respons i knapparna, om än med lite låg slaghöjd.

Den har inga blinkande dioder eller någon avancerad individuell rgb-kontroll i tangentbordet, men det går att ställa färgen på det hela med Razers medföljande app Synapse. Den kräver dock att du registrerar ett konto hos Razer för att använda.

På sidorna hittar vi en usb c-port som även används för laddning, en thunderbolt 3-port och dubbla usb-portar av stor modell. Det och hörlursuttag är allt vi får. I en dator som ändå inte är extremslimmad hade vi uppskattat lite extra på den fronten, som en hdmi-port eller sd-kortläsare.

I skärmlocket sitter en diskret Razer-logga, och fäller vi upp locket möts vi av en matt 1080p ips-panel med rätt så tunna kanter runtom. Skärmen håller god klass med färgomfång i srgb-nivå, ovanligt hög ljusstyrka, snyggt jämn ljusfördelning och distinkt kontrast. Responstid för skärmen är inte supersnabb och den har inte extra hög bildfrekvens, så någon utstuderad gaming-skärm är det inte.

Razer Blade Stealth 13

Det släpptes även en Razer Blade Stealth 13 förra året, och då fanns även alternativ med extra högupplöst skärm, men det har Razer skippat i 2019 års modell. Det du däremot kan välja är att skippa Nvidia-grafikkortet och bara köra Intels inbyggda grafik i en modell som är cirka 2 500 kronor billigare.

På vardera sida om tangentbordet sitter galler med uppåtriktade högtalarelement. Troligen gömmer det sig också extra subwoofer någonstans under huven, för det är rejält tryck och fyllighet i ljudet, och dessutom distinkt detaljåtergivning. Det här hör till en av de bästa uppsättningar högtalare vi upplevt i en bärbar dator i denna storlek. Tack vare Dolby Atmos-stöd får vi tillgång till Dolbys utmärkta equalizer- och surroundkontroll-app.

Vi får också, som sagt, ljudkontroll från Dolby och extra grafikinställningar från Nvidia. För övrigt är det rent från onödiga program, förutom den knippe saker som Windows insisterar på att lusa ner alla nya datorer med nu för tiden.

Fakta Razer Blade Stealth 13

Testad: Mars 2019
Kontakt: www.razer.com/eu-en
Modellnummer: RZ09-02812N71-R3N1
Processor: Intel Core i7-8565U 1,8 GHz quad core
Grafik: Nvidia Geforce MX150, 4 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.1 gen 2 typ c, 2st usb 3.0, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: tpm
Batteritid: 2h 20min( hög belastning), 17h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 30,5 x 21 x 1,5 cm
Vikt: 1,31 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 19 000 kr
Pris: 18 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 610 poäng
Geekbench 4, cpu: 17 235 poäng
Geekbench 4, gpu (Open CL): 47 338 poäng
Disk, läsning: 980 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Stilren design.
Stabila prestanda.
Bra bildskärm.
Mycket bra ljud.
Överraskande tyst drift. 

minus

Kantig design.
Något stumt tangentbord.
Relativt tung.

Betyg: 4 av 5