Acer Swift 5: Lättviktare som ger mycket för pengarna

Acer Swift 5 har skärm på 14 tum. Men den passar ändå bra in i detta test, tack vare tunna skärmkanter och yttermått i stil med en typisk 13-tummare. Framför allt är den extra lätt, byggd med lättmetallchassi och med vikt under ett kilo. Ytorna är i mörkt blågrå toner med matt finish och kopparglänsande detaljer. Den är bekväm att bära tack vare den lätta vikten, en lätt avrundad undersida och att datorn saknar vassa kanter.

Datorn har ett tangentbord med bra svikt och milt men tydligt klick i knapparna. Det är dock lite osmart upplagt, speciellt runt piltangenterna där det är lätt att råka trycka fel. Musplattan gör sitt jobb pålitligt, men är varken exceptionellt bra eller problematisk.

På sidorna sitter en thunderbolt 3 och två vanliga stora usb-kontakter. Du får också separat hdmi-port, vilket är bra, för adapter från thunderbolt medföljer inte. Swift 5 kör med rund iso-kontakt för ström där de flesta andra har övergått till usb-c-kontakt, vilket vi tycker är smartare. Men thunderboltporten på Swift 5 stödjer även den laddning. Det känns som en missad möjlighet att inte byta ut laddporten mot en extra thunderbolt eller usb.

Acer Swift 5

Extra fart med Iris

Swift 5 uppdaterades precis innan vårt test till nya generationen Core-processor. Dessa finns i två varianter, Comet Lake och Ice Lake. Comet Lake har kraftfullare kärnor, men Ice Lake som sitter i Swift 5 har vassare inbyggd grafik med Intel Iris Pro. Vår modell har en Core i7-1065G7 som ger oss solida kontorsprestanda.

Framför allt ger Iris-grafiken extra skjuts både i produktiva program som Photoshop och i enklare spel. Tidigare har tillverkare behövt stoppa in diskret grafik som Geforce MX150 för samma effekt. Att datorn har 16 GB ddr4-minnen och en stor ssd gör inte saken sämre.

Trots låg vikt ser inte Acer ut att ha snålat på batteri. Swift 5 ligger på samma nivå som konkurrenterna i snitt, och en arbetsdag av normalanvändning klarar den utan problem av. Detta trots att datorn nästan aldrig går ner helt i passivt kylt läge. Den kan det, men för det mesta surrar en diskret fläkt. Datorn blir å andra sidan aldrig mer än måttligt högljudd.

Matt pekskärm

Skärmen är på 1080p och duglig till det mesta. Den levererar en färgrymd nära srgb och ligger över förväntan i färgkorrekthet. Den har dock lite måttlig ljusstyrka, bara strax över 250 cd/m2, vilket kan ställa till med bekymmer utomhus. Reflexer slipper du i alla fall då den har matt yta. Trots det är det en pekskärm. Bra touch på matt yta har vi tidigare endast sett från Toshiba, men i år är det fler tillverkare som gör samma sak.

Datorns högtalare ger rent ljud med bra stereospridning. Vi hittar inget program som verkar kunna ställa in ljudbilden. Vilket är lite konstigt, för Acer är verkligen inte blyga med att trycka in extra program i datorn, vare sig det är saker som är av intresse eller inte. Du får ett par behändiga systemunderhållningsprogram, men också mängder av ren bloatware.

Acer Swift 5

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Acers superlätta datorer i 14-tumsformat var unika för ett par år sedan, men har nu fått sällskap under kilot av ett par konkurrenter. Men de gör fortfarande en riktigt bra sådan. Swift 5 är välbyggd, välutrustad och mångsidig. Och dessutom inte så dyr. Lite vassare bildskärm och en upprensning i mjukvaran hade varit pricken över i.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Swift 5
Testad: November 2019
Tillverkare: www.acer.se
Modellnummer: SF514-54T (NX.HHYED.001)
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 35min (hög belastning), 15h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-35 dBa
Storlek: 31,9 x 21,1 x 1,57 cm
Vikt: 0,99 kg
Rek. pris: 16 400 kr
Garanti: 1 år
Pris: Från 13 123 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 399 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 029 poäng
Geekbench 5, gpu: 10 158 poäng
Disk, läsning: 983,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Låg vikt.
Tyst drift.
Goda prestanda.
Bra pris.

minus

Något ljussvag skärm.
En del bloatware.

Betyg: 5 av 5