Macbook Air: Prisvärd Mac men bara för enklare jobb

Apples Macbook Air har haft många skepnader genom åren, men är nu tillbaka till att vara en klassisk 13-tummare – ett lite enklare och lättare alternativ till 13 tums Macbook Pro. Vi väljer att testa Macbook Air här främst eftersom den är snäppet lättare. Den är också den billigaste Macbooken, vilket också gör den till en av de billigare datorerna i detta test.

Macbook Pro har en elegant, avskalad design med chassi i borstad aluminium. Den finns att få i tre olika färger: ljus och lite mörkare metallgrå, samt vad Apple kort och gott kallar ”guld”, men som även har lite drag av laxrosa. Det är som alltid från Apple toppkvalitet på bygget, med gedigen känsla i skärmgångjärn och snygg glasyta för skärmen.

Utmärkt bildskärm

Vi hade kanske föredragit en matt yta för att minska reflexer, men för att vara blank är Macbook Airs skärm relativt bra på att undvika dem. Detta trots aningen dämpad ljusstyrka vilken som mest kommer upp i cirka 300 cd/m2. Det är en annars utmärkt skärm i 16:10-format med hög upplösning, srgb-klass på färgskalan, och träffsäkra färger. Macbook Air har Apples True Tone-teknik, vilket gör att skärmen kan anpassa vitbalansen efter rumsljuset. Vi tycker att den gör bilden aningen för varm, men det kan vara en vanesak.

Apple Macbook Air

Blickar du nedåt från skärmen möts du av ett tangentbord som tekniskt är välbyggt, men som kan dela åsikterna bland de som använder det. Det har extremt kort slaghöjd, vilket ger en stum känsla när man skriver på det. Tangentbordets bakbelysning är också ganska svag. Under tangentbordet sitter Apples typiska extra stora musplatta. Den har bra precision och den stora ytan utnyttjas bra i Mac OS med smarta gestfunktioner.

Datorns högtalare ger ett rent och klart ljud med alla detaljer tydligt återgivna. Men den saknar det lilla extra trycket, så upplevelsen blir lite tunn. Det här borde Apple kunna göra bättre. En Ipad låter till exempel mycket fylligare, och den har inte mer plats för högtalare.

En lägre prestandaklass

Macbook Air har en begränsad uppsättning portar, bara två thunderbolt 3-kontakter och ett hörlursuttag. Vill du ansluta en extern skärm går det utmärkt med rätt kabel, men adapter till en normalstor displayport eller hdmi ingår inte.

Macbook Air skiljer sig från resten av startfältet på en punkt – den har helt klart en lägre prestandanivå. Den är byggd på en dubbelkärnig Intel Core processor av extra energisnål Y-typ, medan alla konkurrenter i testet, liksom Apples egna biffigare modell Macbook Pro 13, kör fyrkärnigt. Det innebär att du är mer begränsad i vad datorn kan göra. Det här är inte en laptop du gärna bildbehandlar och redigerar film på. Kan du göra det? Jodå. Men det går segt.

Detta gör dock att Macbook Air är extra strömsnål och vi får ut riktigt bra batteritid ur den. Likaså är kylningen väldigt diskret. Den är inte fläktlös, men för det mesta står fläktarna stilla och när aktiv kylning drar igång är den fortfarande rätt så tyst.

Apple Macbook Air

Omdöme

Gillar du Mac och bara behöver något att surfa, strömma media och köra kontorsprogram på så finns det ingen anledning att spendera ytterligare onödiga tusenlappar på en Macbook Pro. Då har Air allt du behöver. Men var medveten om begränsningarna – det här är en klart segare dator än pc-konkurrensen i samma prisklass.

Specifikationer

Produktnamn: Apple Macbook Air
Testad: November 2019
Tillverkare: www.apple.se
Modellnummer: MFVN2KS/A
Processor: Intel Core i5-8210Y, 1,6 GHz dualcore
Grafik: Intel UHD Graphics 617
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 2560x1600 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 3,5 mm hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Mac OS 10.14 Mojave
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 5h 40min (hög belastning), 20h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-33 dBa
Storlek: 30,4 x 21,2 x 1,56 cm
Vikt: 1,25 kg
Rek. pris: 16 802 kr hos Apple
Garanti: 1 år
Pris: Från 15 887 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 665 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 855 poäng
Geekbench 5, gpu: 4 440 poäng
Disk, läsning: 1 138 MB/s*
Disk, sökning: Ej mätt

* Mätt med Blackmagic Disk Speed Test

plus

Hög byggkvalitet.
Mycket bra bildskärm.
Tyst drift.
Bra pris.

minus

Märkbart efter i prestanda.
Udda tangentbordstyp.
Något mesigt ljud.

Betyg: 4 av 5