Apple Macbook Pro 13: Högklassig bildskärm och smart extra kontrollBra val

Apples datorer ligger då och då ett steg efter Windows-konkurrenterna i ren prestanda, då Apple tidigare har varit långsammare att uppgradera till senaste generationens processorer. Men denna gång blev timingen för vårt test helt rätt och Apple har precis släppt uppgraderade Macbook Pro, ett drygt halvår efter de flesta konkurrenter.

13-tumsmodellen säljs fortfarande även med äldre processor, men modellen som har Apples så kallade Touchbar är uppgraderad med Intels fyrkärniga Kaby Lake Refresh-processorer. Och dessutom lite mer ovanliga varianter med extra högt klockade kärnor och lite vassare Intel Iris Pro-grafik istället för mer vanliga Intel UHD Graphics.

Den modell vi testat, den enklaste med nya generationens processorer och Touchbar, ligger dock efter många konkurrenter i rena prestanda. Den kör Intel Core i5-processor, har 8 GB ramminne och en 256 GB ssd. Inte ovanligt lite för prisklassen, men det finns de som erbjuder det dubbla för ett lägre pris.

Macbook Pro 13

Macbook Pro hör till de dyrare datorerna av denna typ. Denna enklare modell kostar cirka 21 000 kronor och vill du ha Core i7, mer minne eller framför allt mer lagring så blir den snabbt väldigt dyr. Det är ett stort lyft från förra generationen 13 tums Macbook Pro dock, och Apple är alltid duktiga på att optimera hårdvaran med operativsystemet Mac OS.

Den har många andra väldigt positiva egenskaper. Hög byggkvalitet och hållbarhet, fyra thunderbolt 3-portar (men tyvärr inga adaptrar för stor usb), välljudande högtalare, utmärkt webbkamera, en stor musplatta med utmärkt kontroll och tystare kylning än de flesta 13-tummare med lite prestanda.

Touchbar är också ett klart plus. Det är alltså en långsmal oled-pekskärm utmed ovansidan av tangentbordet som ersätter funktionsknapparna. Det innebär att olika program kan få olika kontroller, bland annat volymreglage och spelarkontroller i mediaspelare och specialknappar i redigeringsprogram. Vi saknar dock att alltid ha snabb tillgång till en del saker om appen inte vill ge dig det. Ibland är det jobbigt lång väg till enkla funktioner.

Tangentbordet i Macbook Pro har fått utstå kritik tidigare, men har nu fått nya membran som tar bort en del av dess irriterande klickiga ljud. Det har dock fortfarande en jobbigt kort slaghöjd som gör att datorn känns stum att skriva på. En annan sak som kan vara en nackdel är vikten. Det är en hyfsat slimmad dator men inte riktigt lika lätt som andra 13-tummre.

På plussidan har vi inte minst skärmen, en högupplöst ips-panel med ovanligt hög ljusstyrka, professionellt färgomfång som matchar högt ställda standarden dci-p3 och har skarp kontrast.

Macbook Pro 13

En ny funktion i denna generation är True Tone, och som gör att inte bara ljusstyrkan utan också färgtemperaturen i skärmen justeras automatiskt. Vi väljer dock att inaktivera den, då vi tycker den tvingar på oss lite väl varma färgtoner i skärmen.

Det kan dock vara bra att dra ner på ljusstyrkan från max. Det behövs bara ute i solljus, påverkar kontrasten, och drar en hel el batteri. Batteritiden är annars väl godkänd, ungefär i genomsnitt bland bättre ultrabooks.


Fakta Apple Macbook Pro 13 MR9Q2KS/A

Testad: Augusti 2018
Kontakt: www.apple.se
Processor: Intel Core i5-8259U, 2,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 655
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 2560x1600 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 4 st thunderbolt 3, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Mac OS High Sierra
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, Touchbar
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 15h 30min (låg belstning)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 30,4 x 21,3 x 1,5 cm
Vikt: 1,37 kg
Garanti: 1 år
Pris vid test: 20 990 kr
Pris: 13 789 kr hos Webhallen.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,39 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 48,76 poäng
Geekbench 4: 14 024 poäng
Disk, läsning: 1 121 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Snygg och välbyggd.
Utmärkt bildskärm.
Mycket bra ljud.
Smarta Touchbar.

minus

Ibland osmarta Touchbar.
Fortfarande stumt tangentbord.
Något dyr och ännu dyrare att uppgradera.

Betyg: 4 av 5