Asus Zenbook S13: Kompakt format och smart ergonomi

Trots en skärm på nästan 14 tum är Asus Zenbook S13 en av de kompaktaste datorerna i testet, framför allt på längden. Den väger också enbart 1,05 kilo. Trots det känns den faktiskt rätt så bastant att hålla i, tack vare ett solitt aluminiumchassi med lite kantig design och skarpa kanter där man vill greppa den.

Men snyggt är det, med vagt blåskimmer i metallen, strama linjer och extra tunna skärmkanter. Så pass tunna att en webbkamera egentligen inte fick plats i ovankant. Därför buktar ovansidan uppåt i mitten för att få plats med det. Lite som raka motsatsen till de flärpar vi sett senaste åren på mobiltelefoner. Det ger en fördel – en behändig plats att greppa och fälla upp skärmen. Men Asus hade lika gärna kunnat skippa den, för webbkameran är datorns svagaste kort, med brusig släpig bild.

Datorn är inte lika kort på bredden som på länden, och därmed får Asus plats med ett tangentbord som inte behöver kompromissa med utrymmet, förutom att funktionstangenterna i ovankant är pilligt små. Mekaniska kvaliteten i knapparna är god, men vi gillar inte färgvalet som gör tecknen på dem svåra att läsa om du har otur med ljuset.

Asus Zenbook S13

Lyfter i bakkant

I musplattan sitter en fingeravtrycksläsare infälld. Det är aldrig en direkt ideal placering av den, men det är bättre att den finns än inte. Och den fungerar såvitt vi kan se riktigt bra. Med skärmen uppfälld lyfts bakdelen av datorn upp från bordsytan en handfull millimeter. Det gör att du får några graders lutning på tangentbordet, vilket blir mer ergonomiskt att jobba på. Det förbättrar också datorns luftflöde och kylning, och den blir aldrig mer än måttligt högljudd.

Skärmen på 1080p har rejäl ljusstyrka, skarp kontrast och matchar i princip srgb-standarden i färgomfång. Tidigare modeller av datorn hade vissa problem med ojämna gråskalor, men här är toningar snyggt jämna.

Datorn har dubbla och snabba usb-c-portar med displayport. Komplett thunderbolt 3-funktion är det dock inte, de har inte pci express-funktion. På motsatta sidan hittar vi också en usb 3 i stort format. Asus inkluderar också en behändig mini-docka med två usb-portar och en hdmi. Då datorn släppes i våras är den inte utrustad med Wifi 6, men uppkopplingen på Wifi 5 är stabil och snabb.

Nvidia-grafik hjälper till

Det innebär också att den inte är uppgraderad till senaste tionde generationen Core-processor. Men den gör ändå rätt så bra ifrån sig med sin Core i7 ur generation åtta. Speciellt tack vare inbyggd Geforce MX-grafik från Nvidia. Vi hoppas på en uppgradering under våren, men denna modell är fortfarande ett stabilt köp.

Zenbook S13 finns i flera konfigurationer. Vi har testat den mest maxade, men vill du spara en slant kan kanske en Core i5-modell vara av intresse. Den finns också som så kallad Asus Pure-dator vilket innebär en nästan helt ren Windows-installation utan extra program.

Asus Zenbook S13

Det är inte vår dator, men den är ändå relativt ren. Utöver hårdvaruspecifika appar för till exempel grafiken får vi 30 dagars McAfee Livesafe och My Asus som är både ett systemunderhållsverktyg och portal till extra appar och programerbjudanden. Till exempel kan du få rabatt på Adobe Creative Cloud.

Bra valOmdöme

Trots äldre processor håller Zenbook S13 fanan högt tack vare extra grafik. Med snygg design och väl genomtänkt formgivning kan den vara väl värd pengarna. Men det kan också finnas orsak att vänta in en ny modell med färsk processor och Wifi 6.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Zenbook S13
Testad: November 2019
Tillverkare: www.asus.se
Modellnummer: UX392FN-AB006T
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Nvidia Geforce MX150, 2 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 13,9 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, usb 3.0, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dockningsdongel
Batteritid: 2h (hög belastning), 15h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 31,6 x 19,5 x 1,4 cm
Vikt: 1,05 kg
Rek. pris: 19 499 kr
Garanti: 1 år
Pris: 19 499 kronor hos Dustinhome.

Prestanda

Cinebench R20: 1 371 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 729 poäng
Geekbench 5, gpu: 9 352 poäng
Disk, läsning: 972,9 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Låg vikt.
Goda prestanda.
Kompakt men ändå ergonomisk.
Ganska tyst drift.

minus

Något kantig form.
Undermålig webbkamera.
Lite tunt ljud.

Betyg: 4 av 5

Asus ZenBook S13 UX392FN-AB006T Pris vid test: 19499 kr.

Bästa pris just nu: 10396 kr