Dell XPS 13: Välbyggd laptop men överambitiös

Dell XPS 13 övertygade oss i våras med ett läckert bygge och toppkvalitet i alla detaljer. Nu har Dell uppgraderat XPS 13 till senaste generationens Intel-processor, och det är dags att ta sig en titt på den igen.

Det mesta är sig likt, som designen med metallplattor med vassa kanter i botten och i skärmen, och chassi inuti i antingen mörkt kolfiber eller en ljusare glasfibertyp. Resultatet är en lätt räfflad yta som är bekväm att vila händerna på och som håller sig sval.

Mus och tangentbord håller god klass, utan att göra något som överraskar. Vi uppskattar dess relativt starka bakbelysning. På-knapp som sitter vid sidan av tangentbordet har en fingeravtrycksläsare inbyggd, så att du kan låsa upp datorn med biometri.

Dell XPS 13

Snabba portar och skarp skärm

På sidorna sitter tre typ c-kontakter, varav två är thunderbolt 3 och en vanlig usb-c med extra displayportstöd. Vi får med en adapter till usb typ a, men en extra port på datorn hade varit att föredra. Kanske istället för batteriindikatorn på sidan – den är praktisk, men inte så viktig.

XPS 13 finns i flera olika konfigurationer. I våras testade vi en med 1080p-skärm. Denna gång passar vi på att ta in en 4k-modell istället. Det ger oss en skönt skarp bild, men som alltid undrar vi vad man ska med 4k på en 13-tummare till, när 1440p-skärm ser precis lika bra ut.

Den är också ljusstark, upp emot 400 cd/m2, men påtagligt ljusare i övre halvan av skärmen än undre. På max ljusstyrka blir svarta ytor rätt så bleka. Skärmen har varken fantastisk kontrast eller färgkorrekthet. Färgrymden ligger strax under srgb. Det här är väl godkänt för kontorsjobb och riktigt bra för att titta på media – den stödjer till och med Dolby Vision-hdr. Vi får också fin kvalitet, bra tryck och balans från högtalarna, men inte riktigt övertygande stereospridning.

Bäst för kontorsjobb och film

Med Intels nya Comet Lake-processor får vi här testets vassaste jobbprestanda, om än med knapp marginal. Men inbyggda grafikkretsen är i svagaste laget och gör inget extra för att förbättra prestanda i produktivitetsprogram. Det gör XPS till en utmärkt dator för dig som kör mer Excel än Photoshop.

Tyvärr får vi inte i närheten av så bra resultat i battieritid denna gång som när vi testade XPS 13 våren 2019. Det handlar om nära en halvering av aktiv arbetstid vid försiktig körning. Om det är nya processorn eller 4k-skärmen som drar extra ström vet vi inte, men vi gissar på skärmen.

Dell XPS 13

XPS 13 finns både för företag med Windows 10 Pro och privatpersoner med Windows 10 Home, vilket vi testat. Här får du 20 GB Dropboxkonto i ett år, samt förinstallerad Netflix-app, och appar som kontrollerar datorspecifik hårdvara. Annars är det exemplariskt rent från onödigheter.

Omdöme

Uppgraderade XPS 13 levererar ett bra prestandalyft och är fortsatt ett kvalitetsbygge i alla detaljer. Men den är inte nättaste datorn i klassen för den som vill ha maximal portabilitet. Och vi skulle nog rekommendera att du väljer en modell med 1080p-skärm istället. Den extra skärpan är inte värd stympad batteritid. Dessutom spar du en slant.

Specifikationer

Produktnamn: Dell XPS 13
Testad: November 2019
Tillverkare: www.dell.se
Modellnummer: 7390 (4HNF3)
Processor: Intel Core i7-10510U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 3840x2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb c 3.1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Adapter usb c till a, 1 år McAfee Livesafe
Batteritid: 1h 20min (hög belastning), 12h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,2 x 19,9 x 1,5 cm
Vikt: 1,23 kg
Rek. pris: 19 490 kr
Garanti: 1 år
Pris: 17 990 kronor hos Webhallen

Prestanda

Cinebench R20: 1 777 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 474 poäng
Geekbench 5, gpu: 6 081 poäng
Disk, läsning: 1 117 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Höga prestanda.
Solid byggkvalitet.
Skarp skärm.
Övertygande ljud.

minus

Måttlig batteritid.
Obekvämt vassa kanter.
Inte bästa färger i skärmen.

Betyg: 4 av 5