Dynabook Portégé X30-F – nytt namn, bekant dator

Toshiba har nu helt genomfört avknoppningen av sin pc-division med nytt namn, och nu står Dynabook på egna ben. Det mesta är sig dock likt, med samma datorserier som förr och samma kvaliteter och inriktning. En av de första laptops som släpps helt under Dynabook-flagg är lätta 13-tummaren Portégé X30-F.

Vi känner igen det mesta från tidigare Portégé-modeller. Den har ett välbyggt lättmetallchassi med genomtänkt design, precis rätt motstånd i skärmlocket för att öppna med en hand, och svala matta ytor att vila handlederna på. Den är skön att greppa tack vare rundade former baktill och avrundade hörn och kanter. Att den inte väger mer än 1,08 kilo hjälper också.

Datorn är inte lika kompakt som en del andra 13-tummare, med centimeterbreda skärmkanter på kortsidorna och ännu mer upptill och nertill. De bredare formerna utnyttjas dock inte optimalt. Vi hade hoppats på ett bredare och rymligare tangentbord, men får istället extra outnyttjade millimetrar på vardera sida. Slaghöjden i knapparna är bra, men responsen i dem är lite svampig.

Dynabook Portégé X30

Många funktioner och anslutningar

Mitt i tangentbordet sitter också en styrplupp, för de som fortfarande föredrar att använda det. För alla oss andra innebär det bara ett irritationsmoment som är i vägen. Musplattan fungerar bra, men är lite liten jämfört med de flesta i nya laptops. I ena hörnet av den sitter en fingeravtrycksläsare inbyggd. Du kan också låsa upp med ansiktet, då datorn har ir-kamera för det upptill.

Du får en god uppsättning portar med både thunderbolt 3, traditionell usb-anslutning och hdmi för extern skärm. På sidan sitter också både en minneskortplats och springa att stoppa in smartcardläsare. Så du har alla möjliga typer av säkerhet om du ska ha den på ett företag.

Portégé X30-F har en ljusstark skärm som uppmäter hela 470 cd/m2. Det gör att den lättare kan användas utomhus. Men vi rekommenderar att den dämpas rejält annars, då det gör svärtan blek och kontrasten blir lidande. Skärmen finns med och utan pekfunktion, och väljer du pekskärm får du tyvärr inte samma höga ljusstyrka som i vår testdator.

Något bleka färger

Skärmen har jämn bakbelysning och breda betraktningsvinklar, men tappar lite vitpunkt i kanterna. Vi får en liten bit under srgb-standaren i färgomfång och lite höga värden för färgavvikelser. Så vi håller oss nog mest till surf och kontorsprogram på denna dator.

Det är klart godkänd kvalitet på ljudet från högtalarna och förvånansvärt välbalanserat med både fyllig bas och mellanregister. Allt låter dock en aning burkigt. Datorn använder sig av DTS-surround och det visar sig att om vi slår av det får vi en renare klang i ljudet för sådant som musik.

Med förra generationen Core i5-processor och Intel-grafik är prestanda stabila, men inte exceptionella. Däremot bidrar en snabb ssd till en uppiggande snabbhet i vissa lägen. Vi får pålitligt bra batteritid så länge vi inte anstränger datorn, men den kan också tömma batteritid snabbt vid intensiv användning. Kylningen hör till de mer högljudda i testet och drar igång lite oväntat ibland, när datorn inte verkar anstränga sig alls.

Dynabook Portégé X30

Dynabook är fortsatt inriktade på företagsanvändare, och datorn kommer därför med Windows 10 Pro. Datorn har en handfull extra appar för service och inställningar, men annars är det utmärkt rent från onödigheter.

Omdöme

Dynabook fortsätter Toshibas tradition av mångsidiga kvalitetsdatorer. Portégé X30-F är inte kraftfullast i klassen, skärmen kunde ha haft träffsäkrare färger och tangentbordet kunde varit rymligare. Men som en allrounddator både för jobbet och privat gör den ett riktigt bra jobb. Extra batteritid ger också ett plus i kanten.

Specifikationer

Produktnamn: Dynabook Portégé X30-F
Testad: December 2019
Tillverkare: www.dynabook.se
Modellnummer: X30-F-15X
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st Thunderbolt 3, usb 3.0, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, smartcardläsare, ansiktsinloggning
Batteritid: 2h (hög belastning), 18h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 31,6 x 22,7 x 1,64 cm
Vikt: 1,08 kg
Rek. pris: 18 290 kr
Garanti: 1 år
Pris: 16 299 kronor hos Dustinhome.

Prestanda

Cinebench R20: 1 084 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 634 poäng
Geekbench 5, gpu: 5 338 poäng
Disk, läsning: 1447,3 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Stort utbud av funktioner och anslutningar.
Extra ljusstark skärm.
Relativt lätt.
Bra batteritid.

minus

Onödigt kompakt tangentbord.
Något bleka färger i skärmen.
Bitvis högljudd kylning.

Betyg: 4 av 5