Fujitsu Lifebook: Funktionsfylld lättviktare

Fujitsu satte lågviktsrekord för två år sedan med 13-tummaren Lifebook U937, först i klassen under ett kilo, och har sedan dess kört vidare på samma design med små justeringar. 2019 års modell U939 har slimmat lättmetallchassi i samma rätvinkliga stil som föregångarna och val mellan en diskret svart och en roligt klarröd modell. Lite bredare skärmkanter än en del av konkurrenterna gör att den blir någon centimeter bredare. Men den är alltjämt lättast.

Tangentbordet är väldisponerat, men själva knapparna är lite små. Det har ordentlig slaghöjd för en notebook, men vi hade gärna velat ha lite tydligare klickkänsla i dem. Det är också något svag bakbelysning. Musplattan är liten men fungerar utan problem. Traditionella separata musknappar ger plus i kanten.

Extra allt i anslutningsväg

Datorn utmärker sig genom att ha ovanligt många fysiska anslutningar. Här sitter dubbla usb 3, dubbla thunderbolt 3, separat rund port för laddare, stor sd-kortläsare och till och med ethernetport. Vår testade modell har inte Palmsecure, Fujitsus coola handflatescanner som ersätter fingeravtrycksläsare. Här sitter istället en traditionell läsare som även den fungerar bra. Men bägge varianterna finns. Datorn har också ir-kamera för ansiktsinloggning.

Fujitsu Lifebook U939

Datorn finns i flera olika kombinationer av konfigurationer. Den vi testat är en som är vanlig ute i svenska butiker och har Core i5-processor i åttonde generationen, 16 GB ram-minne och en riktigt snabb 512 GB ssd. Överlag gör den riktigt bra ifrån sig i alla typer av kontorsjobbsituationer, från presentationer till hantering av pdf-filer och webbsurf i multipla flikar. Utan lite extra grafik blir foto- och filmredigering lidande, men även det går att jobba sig igenom med lite tålamod.

För det mesta jobbar datorn helt tyst och blir aldrig heller överdrivet högljudd när fläktarna drar igång. Vi får också överraskande bra batteritid. Vi trodde att en så här lätt dator skulle snåla på batteristorleken, men så verkar inte vara fallet.

Bra bild, halvdant ljud

Skärmen är en rätt så ordinär ips-panel med 1080p-upplösning, med god ljusstyrka och bra betraktningsvinklar. Den har färgomfång några procent under srgb-standard, vilket får anses vara bra, men färgtemperatur och färgåtergivning kan behöva en kalibrering om du är noggrann med sådant. Då kan den dock bli riktigt bra. Den är också lite blek i svarta partier av bilder, så kontrasten blir inte idealiskt skarp, om du inte dämpar ljusstyrkan.

Vår modell har pekskärm, men det finns även versioner utan. Trots detta är det alltså matt skärmyta, en kombination vi verkligen gillar. Ljudet i datorn är kanske dess svagaste punkt. Två högtalarelement producerar ljud som gör röster tydliga, men räcker inte till för riktigt njutbar musik och film.

Fujitsu Lifebook U939

Som vi sett tidigare i Fujitsus datorer är det märkligt mycket bloatware och extraprogram med konsumentinriktning för att vara en leverantör som främst riktar sig till företagskunder. Vi får Netflix, Amazon-reklamlänk, och en samling enklare foto- och videoredigeringsprogram. Och av någon anledning en prova på-version av Winzip förinstallerad, när Windows hanterar de flesta komprimerade filer utmärkt själv.

Bra valOmdöme

Det är imponerande hur mycket funktioner och möjligheter Fujitsu lyckas packa in i en dator som inte bara är kompakt utan också lyckas bli lättare och lättare. Om du inte bryr dig om att ljudet från högtalarna är lite klent och att prestanda är mer grundläggande så är den ett väl rekommenderat köp.

Specifikationer

Produktnamn: Fujitsu Lifebook U939
Testad: November 2019
Tillverkare: www.fujitsu.se
Modellnummer: VFY:U9390M251TNC
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd
Bildskärm: 13,3 tum halvmatt ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 2 st usb 3.0, hdmi, lan, 3,5 mm headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 4h 50min (hög belastning), 17h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-35 dBa
Storlek: 30,9 x 21,4 x 1,55 cm
Vikt: 0,92 kg
Rek. pris: 19 784 kr
Garanti: 2 år
Pris: 18 165 kronor hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R20: 1 153 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 376 poäng
Geekbench 5, gpu: 5 228 poäng
Disk, läsning: 1 666,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Fortfarande lättast.
Stor bredd på anslutningar.
Snabb ssd.
Bra batteritid.
Tyst kylning.

minus

Trista högtalare.
Liten musplatta.
En del bloatware.

Betyg: 4 av 5