HP Elite Dragonfly: Flippbar dyrgrip med hög kvalitet

HP har ett gäng 13- och 14-tummare som skulle passa i detta test, men de i skrivande stund aktuella laptopmodellerna för konsumenter är inte så aktuella, och kommer inom kort att ersättas av uppdaterade modeller. Därför väljer HP att ställa upp med en nysläppt företagsdator istället, med det lite iögonfallande namnet Elite Dragonfly.

Det är ett riktigt läckert litet bygge med ett slimmat magnesiumchassi med mörkblå ton och kromglänsande logga mitt i skärmlocket. Skärmen har tunna marginaler på sidorna vilket ger datorn en kompakt form, och trots högtalarelement på vardera sida om tangentbordet så känns det rymligt att använda och knappar håller toppkvalitet. Högtalarna är dessutom riktigt bra, med fylligt ljud, påtaglig baskänsla och detaljer i både mellanregister och diskant.

Det är enda datorn i testet med 360 graders gångjärn och flippbar konstruktion så att det går att köra datorn i surfplatteläge. Det ingår också en riktigt bra aktiv pekpenna för det. Och givetvis stödjer skärmen också vanligt pek.

HP Elite Dragonfly

Dyr, men billigare finns

Trots detta är den utmärkt kompakt och lätt – de allra nättaste modellerna av datorn väger precis under ett kilo, 990 gram. Vår modell väger ett gram under ett kilo, då den är utrustad med två extra saker jämfört med grundmodellen: 16 GB ram-minne istället för 8 GB, samt inbyggt lte-modem för mobilt bredband. Den har också en aningen vassare processor, Intel Core i5-8365U istället för Core i5-8265U.

Det gör också att den är dyrare, och faktiskt med bred marginal dyrast i testet. En orsak till det generellt lite höga priset är att HP erbjuder extra generös garanti på hela tre år. Kan du hålla dig till den enklaste Elite Dragonfly med Core i5-8265U, 8 GB ram-minne och inget lte-modem, så håller sig dock prislappen under 20 000 kronor. Och så mycket vinner du nog inte på att gå upp i pris, för prestanda imponerar inte direkt i denna dator.

Den är absolut inte seg – för vardagligt kontorsjobb, presentationer och liknande är den rapp och trevlig att använda, men konkurrenter som Dynabook Portégé X30 och Fujitsu Lifebook U939 med på pappret snäppet svagare processor presterar konstant lite bättre. Sådant brukar bero på hur effektiv kylningen är, och vi kan förstå att en extra slimmad dator som denna har lite svårare med luftflödet. Det märks också på att dess fläktar i enstaka fall blir riktigt högljudda, även om datorn ofta håller dem passiva.

Många funktioner och extra trygghet

Förutom lte har datorn Wifi 6-stöd, och en varierad uppsättning externa portar, från thunderbolt 3 till stor usb-port och hdmi. Ovanför skärmen sitter en webbkamera med inbyggt linsskydd för den paranoide. Tyvärr är bilden från den ovanligt brusig av någon outgrundlig anledning.

Bildskärmen är en 1080p-panel med godkänd ljusstyrka i normalläge en liten bit över 350 cd/m2. Enligt uppgift klarar den betydligt mer men det ser endast ut att gälla vid sådant som uppspelning av hdr-video, men inte heller då ser vi de 1 000 cd/m2 som specifikationerna uppger. Vi får i alla fall livfulla färger och utmärkta betraktningsvinklar. Den ska enligt uppgift ligga en liten bit över srgb-skalan i färgomfång, och våra testbilder ser riktigt bra ut på den.

HP Elite Dragonfly

Andra HP-datorer för företag som vi testat på senare tid kommer med ett gediget paket intressanta säkerhetsprogram på köpet. Vi återfinner dem även här, till exempel HP Sure Sense som kompletterar Windows virusskydd med ai-baserad hotdetektering, samt HP Client Security, som innehåller fler funktioner som fingeravtryckshantering, återställningsverktyg och annat smått och gott.

Bra valOmdöme

Elite Dragonfly håller genomgående hög kvalitet. Och att den levererar lite måttligare prestanda är inget som bekymrar oss. Dess gedigna säkerhetsfunktioner och generösa garanti kan locka, liksom pekskärm och medföljande penna. Men det är mycket pengar om du bara är ute efter en dator med grundfunktioner som fungerar.

Specifikationer

Produktnamn: HP Elite Dragonfly
Testad: December 2019
Tillverkare: www.hp.se
Modellnummer: 8MK92EA_AK8
Processor: Intel Core i5-8365U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, surfplatteläge, pekpenna
Batteritid: 2h 40min (hög belastning), 13h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,4 x 19,8 x 1,61 cm
Vikt: 0,99 kg
Rek. pris: 24 499 kr
Garanti: 3 år
Pris: Från 23 399 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 032 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 237 poäng
Geekbench 5, gpu: 5 282 poäng
Disk, läsning: 903,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Byggkvalitet i topp.
Bra bildskärm med penna.
Låg vikt.
Många extra funktioner och tjänster.

minus

Högt pris.
Prestanda inte i topp.

Betyg: 4 av 5

HP Elite Dragonfly 8MK92EA#AK8 Pris vid test: 23399 kr.

Bästa pris just nu: 41350 kr