Ända sedan Ultrabook blev ett begrepp har den slimmade 13-tummaren varit laptop-branschens finaste division. Det är här som tillverkarna visar upp sig från sin bästa sida och trycker in det mesta och bästa de kan prestera. De bästa skärmarna, den lyxigaste designen och materialen, nya snabbare och bättre portar, snabbaste lagringen och spännande nya innovationer. Och naturligtvis en prislapp som matchar det.

Artikeln uppdaterad:
2018-04-10 med test av Dell XPS 13 och Fujitsu Lifebook

Visst, maffiga gamingdatorer och tunga bärbara arbetsstationer har alltid funnits som är kraftfullare, men inget har kombinerat vass prestanda med riktig bärbarhet som den gamla goda 13-tummaren. 2017 är de tunnare och lättare än någonsin, och samtidigt mer kraftfulla och på samma gång bättre på att spara ström.

Läs även: Bästa laptop – stort jämförande test

Äntligen nya tillverkare

En intressant sak är att vi denna gång får två tillverkare som för första gången ger sig på att bygga notebooks. Andra tillverkare visar att de fortfarande hänger med, efter ett par tveksamma säsonger.

I detta test har vi tagit in vardera tillverkares toppmodell just nu. Det blev en mix av traditionella notebooks, design-notebooks för privat bruk, seriösa arbetshästar för företag och proffs, och både med och utan pekskärm. Det visade sig att de olika tillverkarnas flaggskepp kan delas in i två prisklasser, antingen runt ungefär 15 000 kronor eller runt ungefär 20 000 kronor.

Datorer
Många datorer blev det. Vad som är praktiskt med tunna lätta noteboooks är att de är enkla att stapla på hög.

Nya processorer höjer nivån

Skillnaderna i prestanda är lika stora, men inte nödvändigtvis knutna till prislappen. Framför allt är det två saker som gör att de skiljer sig åt: är de byggda för maximal strömsnålhet, tunn design och tystnad eller för maxad prestanda? Vi får också i detta test tillfälle att testa ett par datorer med Intels nya åttonde generation Core-processorer. Dessa innebär ett rejält kliv uppåt i prestanda för ultratunna bärbara, men nedåt i värmeutveckling och strömsnålhet.

Nu är inte heller prestanda det absolut viktigaste i ett test som detta. Olika typer av användare har olika behov. Kanske är du Excel din grej? Då är stor skärm, god ergonomi och bra batteritid viktigast. Har du datorn som Youtube- och Netflix-maskin? Då är bildkvalitet och ljud hög prioritering. Här har vi testat med en rätt så blandad användning i åtanke.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som säljer ultratunna notebooks i svenska butiker eller via egen webbshop som levererat i Sverige och bad dem ställa upp med sin bästa och modernaste 13-14-tums notebook med fokus på blandad användning. Enda övriga kravet var att de skulle finnas tillgängliga för svenska privatpersoner att köpa.

Datorerna prestandatestades med Cinebench 11.5, HD Tune Pro och Imtec Battery Mark 1.1, samt bedömdes manuellt med jobb i Microsoft Powerpoint, Adobe Premiere Elements, Adobe Reader, vardera dators standardwebbläsare samt med filmuppspelning på Youtube.