När du sitter vid din dator är det naturligtvis skärmen du har framför ögonen hela tiden. Men har du egentligen tittat närmare på den? Själva skärmen, alltså, inte det som visas på den. Många av oss tenderar att bara acceptera att den finns där, men det finns mycket du kan göra för att förbättra din skärmupplevelse.

Platta dominerar

Det finns inte så många tjocka skärmar kvar, alltså klumpiga tingestar med katodstrålerör och glasskärm. Åtminstone på den här sidan om millennieskiftet har platta skärmar varit dominerande. Först handlade det om så kallade lcd-skärmar (liquid crytal display) och numera är tft-lcd vanligast (thin film transistor).

Läser du om skärmar ser du ofta också benämningarna tn-panel och ips-panel, som är olika varianter med lite olika egenskaper, där förstnämnda är billigare men de senare oftast ger bättre färgåtergivning och kontrast.
Ofta ses också beteckningarna led, oled och amoled, och då handlar det om hur skärmen lyses upp med olika typer av lysdioder.

Din bildskärm är en viktig del av din datorutrustning, särskilt om du använder datorn mycket. En dålig skärm eller en som är felaktigt inställd kan belasta ögonen och orsaka exempelvis trötthet och huvudvärk.

Det är med andra ord viktigt att du skänker skärmen lite uppmärksamhet, och här är de viktigaste tipsen.

Det här behöver du:

  • Din dator med Windows
  • Eventuellt extra skärmar
  • Eventuellt ett nytt grafikkort