Anslut skärmen – inte så enkelt som många tror

Den klassiska 15-poliga vga-kontakten blir allt mer sällsynt och numera är andra anslutningar vanligare.

Bildskärmen kopplas med en kabel till datorn, där den ansluts antingen till en kontakt på moderkortet, om det handlar om integrerad grafik, eller till ett separat monterat grafikkort. Det finns numera ett flertal olika varianter av bildskärmsanslutningar:

Vga

Den äldsta varianten uppfanns av IBM en gång i forntiden. Vga-kontakten känns gammalmodig och har 15 stift. Till skillnad från de flesta moderna anslutningar överför vga en analog signal, vilket som regel ger sämre bildkvalitet. Undvik denna om det finns andra möjligheter.

VGA

Dvi

Nästa steg i utvecklingen heter dvi och denna anslutning är konstruerad för digitala signaler. Här finns dock utrymme för förvirring, eftersom det finns tre olika varianter med aningen olika kontakter: dvi-i, dvi-d och dvi-a. Den mest flexibla av dessa är dvi-i, som står för dvi-integrated, eftersom den stöder både digitala och analoga signaler. Det betyder att den med en mycket enkel adapter kan användas även för vga eller hdmi.

De andra två versionerna är antingen rent digitala eller rent analoga och är mindre vanliga. Både dvi-i och dvd-d kan också vara antingen single link eller dual link, där den senare har några extra stift och ger möjlighet till högre upplösning och bildkvalitet. Dvi stöder inte ljud, utan med detta system krävs separata ljudkablar.

DVI

Hdmi

Förkortningen hdmi står för high-definition multimedia interface och den här typen av anslutning hittar du på de flesta moderna bildskärmar och tv-apparater. Några olika versioner finns, där högre siffror innebär högre bandbredd. Bildsignalerna är identiska med digital dvi och det behövs bara en passiv adapter för att byta mellan de olika kontakttyperna.

Däremot har hdmi också stöd för ljudöverföring i samma kabel, vilket är skälet till att den är vanlig för alla typer av multimedieanslutning. Det finns också en relativt ny variant kallad hdmi-cec som ger möjlighet att styra flera enheter med samma fjärrkontroll.

Kontakten finns i tre olika storlekar – hdmi, mini hdmi och micro hdmi, där de senare oftast återfinns på mindre enheter som kameror. Adaptrar mellan de olika storlekarna är relativt billiga.

HDMI

Displayport

Ännu modernare är displayport, en anslutning som finns i flera varianter med ökande datakapacitet. Displayport har stöd för höga upplösningar och något som kallas mst, multi-stream transport. Det innebär att flera olika bildsignaler kan skicka genom samma kabel och att flera skärmar därför kan anslutas genom seriekoppling. Även här finns olika kontaktstorlekar.

Displayport

Thunderbolt

För helhetens skull inkluderar vi även thunderbolt här. Det är en teknik som förenar displayport med datasignaler och elektriska signaler, framtagen för att bli en ersättare till alla andra moderna databussar, som exempelvis scsi, sata, usb, firewire, pci express och hdmi, samt även medge strömförsörjning. En enda kabel ska alltså kunna ersätta ett flertal. Thunderbolt 1 och 2 använder samma kontakt som mini displayport, medan thunderbolt 3 utnyttjar den nya usb typ c-kontakten.

Thunderbolt 1
Thunderbolt3

Adaptrar

Det finns en uppsjö olika adaptrar som kan användas för att konvertera mellan de olika formaten. Du kan hitta dem i de flesta butiker som säljer datortillbehör, men exempelvis Kjell & Company har garanterat det du söker.

Passiva adaptrar är små och billiga och fungerar där de olika formaten är sinsemellan kompatibla enligt ovan. Aktiva adaptrar är dyrare grejer som behöver strömförsörjning och faktiskt omvandlar mellan olika signaltyper, vilket kan ge sämre bildkvalitet.