Ställ in och kalibrera

Du bör se till att Windows skickar den bildsignal som din skärm är konstruerad för och att skärmen är rätt inställd.

Precis som din tv kan bildskärmen ställas in för olika ljusstyrka, kontrast och så vidare. Du hittar förmodligen knappar för detta nära strömbrytaren och du når olika menyer med hjälp av dem. Hur detta fungerar varierar rejält mellan olika bildskärmstillverkare, så det finns inget enda sätt att öppna dessa menyer och navigera i dem – och inget sätt för oss att beskriva dem. Men vad du vill hitta är färg, kontrast och ljusstyrka. När du gjort det är du redo att sätta igång.

Windows hittar normalt rätt upplösning för din bildskärm när den ansluts första gången, men det är ändå lämpligt att kontrollera att det blivit korrekt. Det är också viktigt att skärmen kalibreras för att återge färger så bra som möjligt.

Om du är en vanlig hemanvändare och inte exempelvis jobbar professionellt med bildhantering finns det ett enkelt sätt att göra detta för att få hyfsad färgåtergivning.

I de flesta versioner av Windows kan du högerklicka på skrivbordet och välja Bildskärmsinställningar, även om de inställningar som sedan presenteras kan se lite olika ut. Vi visar Windows 10.

Upplösning

1. När du kommit till fönstret Anpassa bildskärmen, klicka på Avancerade skärminställningar. Rulla ned till Upplösning och klicka på rullisten för att se alla de upplösningar ditt grafikkort stöder. Normalt står det (rekommenderas) vid en av dem och det är den som Windows uppfattat är den bästa för din skärm. Kontrollera att detta stämmer och ändra om det inte gör det.

Färgkalibrering

2. Klicka sedan på Färgkalibrering. Använd knappar och menyer på din bildskärm för att återställa den till standardinställningarna innan du går vidare med Nästa i det färgkalibreringsfönster som öppnats i Windows.

Gamma

3. Du får tydliga instruktioner om vad du ska göra. Läs noga och klicka på Nästa. Läs och klicka på Nästa igen. Använd skjutreglaget för att justera bilden så att punkterna i mitten av varje cirkel blir så osynliga som möjligt. Fortsätt med Nästa.

Ljusstyrka

4. Läs texten och gå vidare. Och en gång till. Ställ in bildskärmens ljusstyrka så att x-markeringen i bakgrunden syns så lite som möjligt och den svarta skjortan kan skilja från den svarta kostymen. Fortsätt med Nästa.

Kontrast

5. Läs instruktionerna och fortsätt (du börjar väl kunna det här nu?). Justera kontrasten så att den är så hög som möjligt, men du fortfarande kan se skjortans knappar och skrynklor. Gå vidare.

Färg

6. Läs och gå vidare. Nu ska du använda de tre färgreglagen för att ta bort alla inslag av färg från de grå staplarna. Gå vidare. Nu kan du jämföra dina nya inställningar med de tidigare med hjälp av två knappar. Är du nöjd, klicka på Slutför.

Nu hamnar du i en liknande guide som hjälper dig att göra text på skärmen mer lättläst och leder dig igenom proceduren med tydliga instruktioner.

Ändra storlek

7. Om du har en mycket högupplöst skärm med hög pixeltäthet (se faktaruta) kan allting på skärmen se väldigt smått ut och vara svårläst. Ett sätt att åtgärda detta är att i samma inställningar använda reglaget Ändra storleken för text, appar och andra objekt, som ger en förstoring för en hel del av det som visas på skärmen, men inte för allt. Det kan också leda till suddighet och oskärpa.

Avancerad storleksändring

8. Räcker inte det, klicka på Avancerade skärminställningar och sedan på Avancerad storleksändring av text och andra objekt. Klicka på ange en anpassad skalningsnivå för att kunna mata in exakt skalningsnivå i procent.
För att undanta program som inte skalar upp bra, utan blir suddiga, högerklicka på programmet ikon och välj Egenskaper. Byt till fliken Kompatibilitet och bocka för Inaktivera skalning vid hög DPI.

Många program har också inbyggda egna zoomfunktioner eller möjlighet att byta till skal med exempelvis större knappar.