Så enkelt använder du flera skärmar
Varför nöja sig med en enda bildskärm? Windows blir så mycket trevligare och mer användbart med flera.

Ända sedan Windows 98 har det funnits stöd för flera bildskärmar. Ända upp till åtta stycken kan du faktiskt sprida ut över arbetsbordet – om det finns plats. Glädjen med detta är att du får mer plats för öppna fönster.

Så köp flera skärmar när du ändå håller på, eller behåll den gamla när du köper en ny. De behöver inte ens ha samma storlek. Du kan till exempel ha din normala arbetsyta på din nya fina skärm och samtidigt ha webbläsaren öppen på en mindre skärm bredvid för att snabbt kunna kontrollera saker eller ha koll på Facebook. Messenger kan vara öppet på en tredje skärm, och så vidare.

Windowsskrivbordet kan utökas till de extra skärmarna och du kan sömlöst flytta pekaren mellan dem. Det finns dessutom spel, om än tyvärr inte så många, med stöd för multipla skärmar. Du kan ha själva spelbilden framför dig och en statusskärm vid sidan om, eller visa vyer både framåt och åt sidorna i en flyg- eller bilsimulator.

De flesta moderna grafikkort kan hantera två bildskärmar, vissa även tre. Har du däremot grafiken integrerad på moderkortet är det inte så troligt att det finns mer än ett uttag, även om det förekommer. Då behöver du komplettera med ett grafikkort. Läs hur det går till i vår skola.

Du kan också ansluta en extra skärm till din bärbara och använda både den och den inbyggda på samma sätt. Alla nyare bärbara datorer stöder den funktionen. Möjligheterna är alltså många och det finns gott om plats för experimenterande.

Bildskärmsinställningar

1. När du anslutit en eller flera extra skärmar, högerklicka på skrivbordet och välj Bildskärmsinställningar. De olika skärmarna syns i rutan högst upp och du kan flytta runt dem så att de stämmer med placeringen i verkligheten. Klicka på Identifiera om du är osäker på vilken som är vilken. Klicka också på en skärm i taget och välj Utvidga skrivbordet till den här bildskärmen. Alternativet är att duplicera skärmen, men det är sällan särskilt användbart.

Primär bildskärm

2. En av skärmarna ska vara den primära. Det är där inloggningen till Windows visas och där många saker dyker upp som standard. Klicka på önskad skärm högst upp och rulla sedan ned och markera Gör den här bildskärmen till primär bildskärm. Klicka på Verkställ.

Aktivitetsfält

3. Aktivitetsfältet hamnar också som standard på den primära bildskärmen, men du kan välja att ha det på samtliga skärmar. Högerklicka i aktivitetsfältet och välj Inställningar. Rulla längst ned till Flera bildskärmar. Flytta knappen vid Visa aktivitetsfältet på alla bildskärmar till . I rullisten under kan du också välja hur knappar ska visas i de olika fälten.
 

Tema

4. Ytterligare en mycket trevlig användning av flera skärmar är att ha en skrivbordsbakgrund som sträcker sig över allihop. Microsoft har några teman som är specialanpassade för detta. Högerklicka på startknappen, välj Kontrollpanelen och gå till Anpassning. Välj något av de teman som kallas Panoramic. Vill du ha fler, klicka på Hämta fler teman online.