Routrar för hemmanätverket har under många år sett ut och fungerat ungefär likadant, med skillnaden att de tack vare nya standarder och mer avancerad teknik blivit snabbare och snabbare. Nu börjar det dock sakta men säkert dyka upp smarta wifi-system med flera enheter som installeras och administreras på enklare sätt. I höstas testade vi ett första sådant, Netgear Orbi, som bestod av en trippelbandsrouter och en eller flera extendrar och som använder tredje frekvensbandet som virtuell nätverkskabel mellan dem. Vi har också sett Googles spännande routersystem som kort och gott kallas Google Wifi. Men precis som med telefonen Pixel så fortsätter Google att larva sig med tillgängligheten och säljer den ännu inte i Sverige.

Missa inte: Test: 10 maxade AC-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

Liten och diskret

Det gör Linksys Velop till ett extra intressant alternativ, då den använder samma upplägg som Google Wifi. Velop är en trippelbandsrouter (2,4 GHz och dubbla 5 GHz) med en maxkapacitet på 2 200 Mbit/s, som både är router, wifi-extender med mesh-teknik och trådlös nätverksbrygga. Den antar helt enkelt automatiskt den roll som du kopplar in den som. Velop säljs som enskild enhet, eller i två- och tre-pack, och du kan alltid köpa fler i efterhand.

Linksys Velop
Det är lätt att hitta plats för en Linksys Velop.

En enhet är liten till måtten med tanke på vad den innehåller, och består kort och gott av ett stilfullt litet torn i matt vit plast som är knappt åtta gånger åtta centimeter, samt ett par decimeter högt. Det gör att den är lätt att placera ut. Det gäller dock att hitta en tillgänglig och prydlig plats för den, eftersom den inte går att hänga upp på väggen.

Placeras på lagom avstånd

På undersidan sitter strömuttag och två stycken ethernetportar för fast nätverk. Det är ovanligt snålt, men då ska du tänka på att du får två extra portar utspridda i hemmet för varje extra Velop-enhet du ansluter. Tanken är att du har ett par, tre enheter på lagom avstånd i ett hem, då blir det ett mer ”normalt” antal fasta portar. Det du däremot inte får är någon möjlighet att ansluta usb-enheter som extra diskar eller skrivare.

När vi testar en enskild router har den en räckvidd som ger oss snabb 5 GHz-wifi på upp till cirka tio meters avstånd med en innervägg mellan, därefter börjar prestanda avta märkbart. Med andra ord: en eller ett par enheter per våning i en villa bör räcka, beroende på storlek. Den första du ansluter blir routern, och övriga blir anslutna som ett så kallat mesh-nätverk av wifi-externders. Det innebär att de alla pratar med varandra och automatiskt skickar vidare trafiken den smartaste vägen mellan anslutna enheter.

Linksys Velop
Två nätverksportar och inte mycket annat.

Linksys Velop WHW0303 (3 pack) Pris vid test: 6599 kr.

Bästa pris just nu: 5690 kr