Pennan är mäktigare än musen. Ja, ungefär så tänker Microsoft just nu.
Företaget satsar hårt på att sälja sin egen Surface Pro, som är en kombinerad dator och surfplatta. En av grundtankarna i den är att man ska kunna rita på skärmen med den medföljande pennan. Med hjälp av den går det att anteckna, skissa och markera på ett smidigare sätt än tidigare.

Samma tanke genomsyrar också den nya funktionen Windows Ink, som alla användare har tillgång till. Windows Ink var en av nyheterna i Windows 10 Anniversary Update, alltså den stora uppdatering som släpptes förra året.

Tre funktioner

Windows Ink ger din dator ett nytt verktygsfält till höger på skärmen. Som standard är det dolt, men du plockar fram det med ett par klick. Du ser då en panel som består av tre olika verktyg. Fästisar är den digitala motsvarigheten till våra gula notis-lapparna. De är små och enkla – och gjorda för korta anteckningar. Du kan flytta dem hur du vill på skärmen.

Det andra verktyget kallas för Skissblock och som namnet skvallrar om använder du det för att rita och skissa. Även det här är enkelt och avskalat. Du har tre olika pennor i en handfull färger – och naturligtvis finns det även ett radergummi och en linjal. Med hjälp av dem kan du enkelt skapa skisser, och dessa kan du sedan spara eller dela med andra.

Det tredje verktyget heter Skärmskiss, och visar helt enkelt upp en bild av det du har framme på skärmen. Du kan sedan rita och skissa på denna bild – precis som i ditt Skissblock. Det här är exempelvis smart om du vill förklara datorrelaterade saker för någon annat.

Allra bäst fungerar förstås dessa verktyg med en penna och pekskärm, men du kan även använda fingret. Ja, Windows Ink funkar även med mus och tangentbord för dig som har en vanlig dator.

Det här behöver du:

  • En Windows 10-dator med Anniversary Update.