Säkerhet kan vara svårt, men det är viktigt och ingenting att bara rycka på axlarna åt. Ett nätverk finns numera i nästan alla hem och där vill du definitivt inte ha några obehöriga som rotar runt i dina filer på din nätverkshårddisk (nas). Du vill inte heller att någon spionerar via dina nätverkskameror, vare sig det är grannen eller någon skurk i en bil utanför.

Men det handlar också om att inte låta okända surfa på internet via ditt nätverk. Om din ip-adress identifieras som källa för fildelning eller ännu värre olagliga saker är det du som måste bevisa att du är oskyldig, och det är inte alltid så lätt. Bättre då att stänga till från början.

Missa inte! Surfa anonymt: Här är bästa VPN-tjänsterna

Och det handlar förstås om det trådlösa nätverket. För att någon ska kunna ta sig in internetvägen krävs nämligen att du har varit extremt oförsiktig och ändrat inställningar i din router. Men när det gäller det trådlösa är det tvärtom – du måste göra inställningar för att vara säker.

Och det är ofta alldeles för enkelt att bara koppla in routern, jubla när den är i gång och sedan glömma att den existerar så länge de enheter som behöver wifi-anslutningen fungerar.

Följ våra tips och du kommer att ligga långt före de flesta hem-wifi-användare när det gäller säkerhet. Ingenting kommer att göra dig hundra procent säker mot en verkligt hängiven hackare eller exempelvis amerikanska NSA, men risken att det skulle behövas är liten och det är inte målet – det är att stoppa de enkla intrången.


Spara din säkerhet

Glöm inte att rädda allt det arbete du lagt ned på att säkra ditt nätverk.
När du har gjort alla inställningar i din router har du säkert hållit på ett tag och det skulle vara jobbigt att behöva göra om alltihop för den händelse att något skulle gå fel eller du blir tvungen att fabriksåterställa enheten. Men du kan spara dina inställningar.

De flesta routrar har stöd för detta och det är så enkelt som att klicka på en knapp och välja var du vill spara. Alla dina inställningar hamnar i en liten fil som du sedan när som helst kan ladda in för att återställa dem.

Spara allt
Med en enkel knapptryckning kan du spara alla dina inställningar som en fil på hårddisken.

Välj rätt router

Undvik om möjligt att använda en router som tillhandahålls av din internetleverantör. Dessa routrar är vanligtvis mindre säkra än de du kan köpa. De har ofta hårdkodade fjärrsupportfunktioner som användarna inte kan ändra. Firmwareuppdateringarna brukar också släpa långt efter uppdateringar för samma brister från routertillverkarna. Ytterligare ett praktiskt skäl är att de oftast inte har tillnärmelsevis lika många användbara funktioner som en köpt router.

Läs mer: Test av bästa AC-router

Om din router är för gammal är det också ett skäl att köpa en ny. Förutom att den säkert är långsam i förhållande till en mer modern är den också mindre säker och kanske inte har stöd för de nyare krypteringsprotokollen. Funktionsargumentet gäller antagligen här också – du kan göra mycket mer med en tidsenlig router.