Många som åldras får med tiden svårt att fokusera blicken på objekt på nära håll, vilket kan ge upphov till mycket frustration när vi försöker läsa restaurangmenyer, tidningar och hastighetsmätaren i bilen. Ålderssynthet, eller presbyopi, kallas det, något som även drabbade den amerikanske ingenjören Carlos Mastrangelo som är verksam vid University of Utah.

Men skam den som ger sig! Under CES-mässan visade Mastrangelo upp en prototyp av sina (hittills namnlösa) smarta glasögon. I dem har han byggt in en typ av flytande linser som ska göra det betydligt lättare att fokusera blicken för maximal skärpa.

"Jag frågade mig själv flera gånger varför jag fortfarande behandlas med teknik som uppfanns av Benjamin Franklin", skriver Mastrangelo i ett mejl till The Verge.

Smarta glasögon
Foto: Dan Hixson/University of Utah College of Engineering

Det verkar inte röra sig om vansinnigt avancerad teknik heller. En sensor, placerad i bågen ovanför näsan, mäter avstånd mellan själva glasögonen och objektet du försöker fokusera på med hjälp av infrarött ljus. Sedan skickas signalerna till linserna, som smidigt böjs för att ställa in optimalt fokus. Just flexibiliteten är nämligen något som tar stryk i våra organiska linser när vi blir äldre, och därav uppstår problemen med ålderssynthet.

Här kan du läsa mer om glasögonprojektet, vars nästa steg uppges bli en design man faktiskt vill ha på sig ute på stan.