En usb-disk är ett prisvärt och enkelt sätt att skaffa sig lite extra utrymme. De finns i många prisklasser och många former, från minnespinnar i tumnagelformat till rejäla boxar att ställa på skrivbordet.

De flest har nog dock en viss storlek och ett visst format i åtanke när de hör orden ”extern hårddisk”, en rektangulär pryl i smartphone-storlek som innehåller en vanlig mekanisk 2,5-tumshårddisk av samma sort som sitter i de flesta bärbara datorer. Eller i alla fall innan det blev mer eller mindre standard med ssd där.

Seagate Backup Plus Portable V2 5 TB
Seagate Backup Plus Portable V2 är inte så liten och nätt för att vara en 2,5-tumsdisk. Men med tanke på vad den innehåller är den ändå imponernade kompakt.

Notebook-format, men nas-utrymme

Seagate Backup Plus Portable V2 är en sådan disk. Elva och en halv gånger knappt åtta centimeter, med en 2,5-tumshårddisk i ett snyggt och stabilt skal, med en usb 3.0-kontakt på ena kortsidan och en aktivitetsdiod på den andra. Vi har faktiskt testat en äldre utgåva av samma modell tidigare, och design, huvudfunktioner och de medföljande programmen är precis de samma.

Så varför testar vi den nu? Fem terabyte, är svaret. Seagate har tryckt in en så galet stor disk i denna modell att vi börjar få svårt att hitta på saker att fylla den med, ens i teorin. Det är mer än i de nas-enheter med inbyggda diskar som vi testat, och mer disk än i någon pc-dator vi haft inne för test. Det här är kort och gott den största externa hårddisken i fickformat hittills.

Tar nästan en dag att läsa

Prestandamässigt gör den inget direkt väsen av sig. Den snurrar inte extra snabbt utan håller sig till 5 400 rpm, och en snitthastighet vid överföring av stora filer på nästan precis 85 MB/sek. Det innebär att det skulle ta 16 timmar och 20 minuter att läsa av hela disken. Den är exemplariskt tyst, vi hör inte mycket surr eller läsarmsrassel vid sökningar, och disken verkar inte heller bli överdrivet varm.

Seagate Backup Plus Portable V2 5 TB
Disken finns i ett gäng olika färger. I svenska butiker har vi sett den silvergrå med "borstad metall"-stil, samt den blå, men om du letar runt är det möjligt att du även hittar de andra.

Däremot kan vi inte säga något om hur stöttålig disken är, Seagate har i alla fall inga skrytuppgifter på den punkten, så normal god sed för försiktighet gör gälla – undvik att flytta på disken när den är inpluggad och används.

Medföljande mjukvara består av två saker. För det första ett par drivrutiner. Disken är förformaterad med NTSF, vilket gör den helt rätt för nyare Windows-datorer. Men det kommer med en NTSF-drivrutin OSX vilket gör den Mac-kompatibel. Det finns också en HFS+-drivrutin för Windows, om du hellre vill ha det mer Mac-vänliga filsystemet som standard.

Mångsidigt backupprogram

Sedan får du tillgång till Seagate Dashboard. Det ligger inte på disken utan laddas hem från Seagates webb. Dashboard har tre huvudfunktioner; datorbackup, backup av mobila enheter, och backup av innehåll på dina sociala media.

Datorbackup säkerhetskopierar enkelt hela datorns disk så fort du ansluter, och uppdaterar sedan inkrementellt varje gång du pluggar in disken framöver. På macar funkar inte det, men disken går utmärkt att använda med Time Machine istället.

Seagate Backup Plus Portable V2 5 TB
Seagate Dashboard är både funktionsrikt och enkelt att använda. Men tyvärr är finns det inte svenskt språkalternativ.

Kopplingen till mobila enheter innebär inte att du pluggar in disken i plattan eller telefonen, utan du kör in den i datorn, och sedan kan du med en app för Android eller IOS göra backup av mediafiler till den via wifi i lokala nätverket eller via molnet.

Slutligen har vi möjligheten att säkerhetskopiera dina sociala nätverk. Det innebär att du ger Dashboard inloggning till Facebook, Flickr, Tumblr och Youtube (det verkar vara dem som funkar) och programmet tankar ner ditt innehåll på de sajterna och sparar på disken. Alltså, innehåll som du själv har laddat upp, inte till exempel Youtubekanaler du prenumererar på. Det är en lite seg och tidskrävande funktion, men den verkar funka pålitligt och såvitt vi kan se lyckas den dammsuga både Facebook och Youtube på innehåll.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Seagate Backup Plus Portable V2 USB 3.0 5TB Pris vid test: 1865 kr.

Bästa pris just nu: 1648 kr