De flesta av er känner vid det här laget till att det behövs ett starkt lösenord för att skydda ett trådlöst nätverk, likaså att man bör undvika Wired Equivalent Privacy (WEP) eftersom det är en barnlek att knäcka krypteringen. I den här artikeln tar vi upp fyra andra saker du bör tänka på.

1. Enkelt att knäcka förvalda lösenord

När du köper en ny router är det inte ovanligt att krypteringen är påslagen redan från början och att lösenordet står skrivet på undersidan. Lösenordet ser vid en första anblick säkert ut, särskilt som både bokstäver och siffror används. Men i själva verket består lösenordet ofta av modellnumret och en del av enhetens MAC-adress (eller en del av nätverksnamnet).

Som exempel väljer vi ett exemplar av Arris TG1672G som har standardlösenordet TG1672G1E1F02. Där är det första ledet identiskt med modellnumret, medan det sista ledet är hämtat från MAC-adressen som i det här fallet är D4: 05: 98: 1E: 1F: 02.

Lösenord

En hackare kan sålunda enkelt räkna ut vilken router du har och använda sig av kända säkerhetshål för just den modellen. Dessutom är det en barnlek att ta reda på den fullständiga MAC-adressen med hjälp av appen Wifi Analyzer som analyserar de trådlösa nätverken i närheten. Sedan är det bara att pussla ihop modellnumret och MAC-adressen för att lista ut lösenordet till din router. 

Wifi Analyzer
Wifi Analyzer

Så vill du vara på den säkra sidan bör du omgående byta ut både nätverksnamnet (SSID) och det förvalda lösenordet, på så sätt gör du det beydligt svårare för hackarna att komma in på just ditt nätverk.

Läs också!  Bästa antivirus: 13 säkerhetspaket för Windows 10 i jättetest

2. Borttappade eller stulna prylar utgör en risk

Varje gång du kopplar upp dig mot ett trådlöst nätverk sparas uppgifterna i din dator, mobiltelefon eller pekplatta. Så om du tappar bort, slänger eller blir bestulen på dina apparater finns det en risk för att dina wifi-uppgifter hamnar i orätta händer.

Den som har tagit hand om din dator kan till exempel använda sig av verktygsprogram som Wireless Key View för att få reda på ditt lösenord i klartext. Då spelar det ingen roll hur starkt lösenordet är i sig självt.

Wirelesskeyview
Wireless Key View

Om du blir av med mobilen eller pekplattan bör du omedelbart fjärradera innehållet med hjälp av Hitta min Iphone eller motsvarande lösningar för Android och Windows. Därefter bör du för säkerhets skull byta lösenord till ditt trådlösa nätverk. Om du kopplat upp dig mot jobbets nätverk bör du även ta kontakt med din arbetsgivare, annars finns det en risk att hackaren loggar in där också.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning