Med varje större uppdatering av Windows 10 växer listan över nya finesser mer och mer. En av de många funktionerna som gjorde en del användare glada, särskilt Linux-användare och -utvecklare, var introduktionen av Linux Bash Shell som introducerades i betaversion med Anniversary Update ett år efter att Windows 10 ursprungligen släpptes.

Ytterligare en förbättring i form av fler Linuxvarianter kom med den senaste uppdateringen, Fall Creators Update. Systemet är inte längre i beta och kallas nu WSL, Windows Subsystem for Linux.

Om du inte är bekant med den här funktionen innebär den att du kan exekvera Linux-kommandon i Windows 10 utan att behöva köra en virtuell maskin och installera Linux i den eller installera Linux som ett separat operativsystem i någon dator.

Den här funktionen betyder dock inte att du kommer att få en fullständig version av Linux i din Windowsdator. Det blir inga snygga användargränssnitt, utan du är begränsad till kommandoraden. Tre olika Linuxsystem finns tillgängliga, nämligen Ubuntu, Open SUSE och SUSE Enterprise server.
Det så kallade bash-skalet är inte aktiverat som standard i Windows 10, så för att kunna använda det måste du genomgå en liten procedur först.

Linux

1. Kontrollpanelen

Klicka på startknappen och välj Inställningar. Välj Appar och funktioner. Rulla längst ned och klicka på Program och funktioner. Klicka på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner till vänster.


2. Aktivera

Rulla ned en bit och bocka för Windows-undersystem för Linux. Klicka på OK och vänta på att installationen blir klar, vilket tar en stund. Starta om datorn när du anmodas till det.


Linux

3. Installera

Öppna Microsoft Store och sök på linux. Bland träffarna hittar du de tre Linuxsystemen. Installera valfritt, eller flera. Vill du ha Ubuntu och inte hittar det, sök specifikt på detta.


4. Starta

Du hittar ditt nyinstallerade Linux i startmenyn som vanligt. Första gången du använder det måste du ange ett användarnamn och lösenord. Sedan är det bara att sätta igång – Linux kan vi inte lära dig här.