Windows 10 innehåller ett Ubuntu-baserat skal som kan köra Linuxmjukvara direkt i Windows. Det har vissa begränsningar, eftersom det är avsett för utvecklare. Du kan till exempel inte köra grafiska Linuxprogram, utan bara kommandoradsprogram, men du får tillgång till Windows filsystem och du får möjlighet att enkelt experimentera med Linux.

Vi gör inget försök att lära dig Linux, det ryms inte på det här utrymmet, utan visar bara hur du får igång Bash, som systemet kallas. Resten är upp till dig. Du får tillgång till ett kommandoradsskal där du kan använda Ubuntus apt-get-kommando för att installera program och du behöver inte använda sudo, eftersom du har root-tillgång. Windows filsystem finns i /mnt/c i Bash-miljön.

Ja. Som du märker är det inte helt enkelt.

Det här behöver du:

  • Windows 10 Anniversary Update eller senare, 64 bitar

Installera Bash – kör Linux

Utvecklare

1. Utvecklare

Klicka på startknappen och välj Inställningar (kugghjulet). Klicka på Uppdatering och säkerhet och sedan på För utvecklare. Pricka för Utvecklarläge och godkänn med Ja.

Aktivera

2. Aktivera
Högerklicka på startknappen och öppna Kontrollpanelen. Gå till Program och funktioner och klicka på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner till vänster. Bocka för Windows-undersystem för Linux (beta) och stäng med OK.

Installera

3. Installera
Starta om datorn. Klicka på startknappen, skriv bash och kör programmet. Svara y, vänta en stund och ange användarnamn och lösenord. (Alternativt kan du automatisera installationen med kommandot lxrun /install /y i Kommandotolken.)

Kör

4. Kör
När allt är klart har du ett nytt val i startmenyn som heter Bash on Ubuntu on Windows. Detta öppnar ett kommandoradsfönster för Linux och det är bara att sätta igång. Du kan till exempel börja med att lära dig hur man uppdaterar…