3. Täpp alla hål

Nästa punkt i programmet är att komma igång med säkerheten.

Windows 10 har ett antivirussystem som kallas Windows Defender inbyggt. Det är ett rejält, men inte särdeles detaljerat, system som är busenkelt att använda och förmodligen räcker för de flesta användare.

Windows Defender ingick inte i tidigare system, så om du mot förmodan har hittat en dator med Windows 7 måste du skaffa antivirus från tredjepartsutvecklare. Windows 8 har också Windows Defender, men det kan vara avstängt om tillverkaren har lagt till en demoversion av ett kommersiellt program.

Läs mer: 12 antivirus som skyddar dig mot senaste hoten


Decrapifier

4. Rensa allt skräp

Nu kommer ett viktigt steg: Rensa bort alla onödiga program och demoversioner som tillverkarna envisas med att installera på nya datorer.

Om du har byggt en egen pc kan du ignorera det här steget. Men datorer med Windows förinstallerat har i stort sett alltid diverse skräpprogram som tar upp plats, kan störa dig med påminnelser om att köpa den fullständiga versionen, och värst av allt slöa ner datorn.

Som tur är finns PC Decrapifier, ett enkelt verktyg som i ett huj hjälper dig bli av med dussintals kända skräpprogram och demoversioner. Det är vansinnigt mycket snabbare än att på egen hand gå igenom listan över installerade program och radera ett efter ett.

En annan möjlighet för den som har is i magen är att blåsa hela dator ren med en ominstallation av Windows. Det har länge varit standard bland entusiastanvändare. Microsoft har ett verktyg som hjälper dig göra det här, men kom ihåg ett par viktiga saker:

  • Alla program som inte är standard i Windows kommer raderas, inklusive andra Microsoft-program.
  • Licenser försvinner också, både för Windows och eventuella program, så se till att du har alla licensnummer nedskriva på papper eller i en annan dator. Du kan använda exempelvis Belarc Advisor för att extrahera licensnummer.