5. Fyll på med vettiga program

Varför tog du bort skräpet? För att göra plats för riktiga program så klart!

Vilka program du installerar är så klart högst personligt utifrån vad du använder datorn till och vilka program du gillar, men om du letar efter förslag har vi en lista.

Ett av programmen vi rekommenderar där är Ninite, som hjälper dig installera och hålla reda på en mängd andra användbara tredjepartsprogram. Det kan dessutom hjälpa dig välja bort eventuella skräpprogram, webbläsartillägg och annat som utvecklare älskar att försöka få dig att installera samtidigt som programmet du faktiskt var ute efter. Ett mycket praktiskt verktyg.


Systemavbildning

6. Nästan klart

Nu är din dator redo att ge sig ut i verkligheten och se vad den går för. Den är ren och fin, säkrad och med dina favoritprogram. Men först ska du göra en sista sak, för säkerhets skull.

Just precis nu är nämligen det absolut bästa tillfället att skapa en klon av din hårddisk eller systemavbildning. En klon är en exakt kopia av hela startskivan på en annan hårddisk, som du kan starta från om något skulle hända med datorn och den inbyggda disken pajar.

En systemavbildning fungerar på liknande sätt, men du kan inte starta från den utan måste använda Windows återställningsfunktion för att kunna återställa. Det tar längre tid än från en klon också, men är mer flexibelt då du kan lagra avbildningen som du vill, till exempel på en NAS eller på en stor extern disk där du även lagrar andra filer (en klon tar upp hela disken du lägger den på).

Tredjepartsprogram som Macrium Reflect Free och Easeus Todo Backup kan skapa kloner och systemavbildningar, och är gratis.

Missa inte: Så gör du backup på din pc – enkelt och gratis