Uppdatera drivrutiner

7. Överkurs: Uppdatera drivrutinerna

Det här steget är inte nödvändigt. Få saker kan få Windows att bete sig konstigt snabbare än felaktig drivrutin som inte lirar med hårdvaran ordentligt. Om datorn du har köpt verkar fungera som den ska och du inte planerar att göra något annat än att surfa, jobba med Office och liknande kan du ignorera det här. Windows-uppdateringar bör ge hyfsat uppdaterade drivrutiner ändå.

Men om du byggde datorn själv eller har köpt en speldator eller annan kraftfullare maskin är det en bra idé att kolla om det finns nyare drivrutiner för hårdvaran. Windows-uppdatering hänger inte alltid med och ibland kan en uppdatering för moderkortet, nätverkskort och liknande ge betydande stabilitetsförbättringar. Grafikkort, speciellt om du ska spela mycket spel, behöver uppdateras ofta, ibland varje månad.

Windows 10 har fortfarande Enhetshanteraren där du kan se vilka komponenter du har i datorn och kan söka efter uppdaterade drivrutiner. AMD och Nvidia har båda fristående program som håller koll på druvrutinerna för grafikkort.


8. Överkurs: Lär dig alla nyheter

Om det här är din första dator med Windows 10 har du många glada överraskningar att se fram emot. Systemet är en rejäl uppdatering jämfört med Windows 8 och har många trevliga nyheter.

Läs mer: Megaguiden till Windows 10 – bästa tipsen, knepen och lösningarna

En av våra absoluta favoriter är möjligheten att spara som pdf från Uskrift-dialogen. Äntligen!

Översättning: Anders Lundberg