Ny pc? Grattis! Den lilla lådan är nyckeln till en värld av potential. Den kan hjälpa dig med allt från att hålla koll på privatekonomin till att hålla kontakten med mormor och ventilera dina frustrationer på Steam.

Men en ny pc är inte som en ny bil. Du kan inte sätta dig bakom tangentbordet, vrida om nyckeln och köra iväg ut på internet. Genom att börja med att gå igenom en liten samling sysslor innan du börjar på riktigt kan du göra datorn säkrare, snabbare och mer framtidssäker. Vi visar hur!

Uppdateringar

1. Uppdatera genast!

Det första steget är det mest långtråkiga. Du bör inte göra ett skvatt innan du har uppdaterat Windows till senaste versionen. Punkt. Beroende på hur länge din dator har legat på lager sedan den tillverkades kan det innebära allt från några minuter på en snabb uppkoppling till flera timmar på en lite långsammare.

Öppna Inställningar -> Uppdatering och säkerhet. Klicka på Leta efter uppdatering, välj installera, starta om när den ber om det, och upprepa. Igen och igen och igen, ända tills den inte hittar några fler uppdateringar. Förhoppningsvis tar det inte allt för lång tid.

Därefter kommer Windows installera uppdateringar automatiskt (och att kringgå det här har blivit väldigt krångligt i Windows 10 Home).


2. Installera din favoritwebbläsare

Att surfa med en annan webbläsare än din vanliga är som att dansa tango i någon annans skor. Det funkar kanske, men är varken bekvämt eller särskilt kul. Ladda ner Chrome, Firefox eller Opera om du inte nöjer dig med Edge.

Chrome får just nu räknas som kung bland webbläsarna, så om du är osäker på vilken du ska testa rekommenderar vi den. Men Opera har släppt många vassa uppdateringar på sistone och börjar helt klart närma sig.

Windows Defender