I tisdags meddelade Google diskret att Gmail kommer sluta stödja föråldrade versioner av företagets webbläsare Chrome. något som kommer sätta ännu en spik i kistan för Windows XP och Windows Vista.

Användare som kör Chrome version 53 eller äldre kan börja omdirigeras till en primitiv html-version av Gmail i december, meddelar Google i ett blogginlägg. Redan nästa vecka kommer användare som omfattas av ändringen att se en varningsbanner högst upp i Gmail som uppmanar dem att skaffa en nyare version av Google Chrome.

Chrome

De påverkade webbläsarversionerna kommer att innefatta Chrome 49, den sista versionen som stödjer Windows XP och Vista. Även om Microsoft själva slutade supporta operativsystemen för mer än två och ett halvt år sedan, har Googles Gmail-tjänst fortsatt att fungera med dem.

Google underströk också att de som kör föråldrade Chrome-versioner är mer sårbara för säkerhetsluckor. Detta är särskilt viktigt att uppmärksamma för XP-användare då Microsoft inte ens släpper säkerhetsuppdateringar till operativsystemet längre.

Windows XP sitter fortfarande på drygt 5 procent av den globala användardatabasen för operativsystem enligt mätföretaget Statcounter. Det är en bråkdel av Windows 10-siffrorna, som fortsätter att knapra andelar och låg vid den senaste mätningen på 27.2 procent.

IDG News