Testad produkt: Acer Swift 3
Pris: Från 7 490 kronor via Prisjakt

Acers Swift-datorer är en serie laptops byggda för att vara extra tunna, lätta och mobila. Det märks främst på de dyrare Swift 5 och Swift 7-datorerna. Speciellt Swift 5 som slagit flera imponerande lågviktsrekord för laptops. Men även billigare Swift 3 är lätt för sin prisklass. Vår testade modell har i skrivande stund ett pris på 7 495 kronor, och är en av de lättaste 14-tummare vi testat i den prisklassen, med vikt på bara 1,2 kilo.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är hög kvalitet på det mesta. Den färgstarka bildskärmen är ett klart plus, medan kylning som kan väsa extra då och då är ett minus. Den är inte bäst i klassen, men helt klart bra, och den låga vikten kan göra den till rätta köpet för vissa användare.

Positivt

  • Goda kontorsprestanda
  • Bra bildskärm
  • Extra låg vikt

Negativt

  • Bitvis högljudd kylning
  • En del bloatware
PC för Alla rekommenderar

Trots det känns den stadigt byggd. Chassit är en kombination av stabil plast med hög kvalitetskänsla och aluminium, och det är inte uppenbart vilket som är vilket. Metalldelarna, till exempel runt tangentbordet, har en aningen svalare touch, men överlag är kvalitetskänslan hög.

Du får ett välbyggt men aningen trångt tangentbord med bakbelysta knappar. Tangentbordet i sig är egentligen inte trångt, men de individuella knapparna hade gärna kunnat vara större med mindre marginal mellan. Navigeringsknapparna är också onödigt hopträngda och små. Mekaniska känslan i knappar och även klicket i musplattan håller kvalitet, men slaghöjd på tangenter är något låg.

På sidorna sitter en förväntad uppsättning anslutningar, dubbla usb 3 typ a, samt en thunderbolt 4 och en hdmi. Thunderbolt-porten kan användas för att ladda batteriet, men datorn har också en traditionell rund kontakt för det där den medföljande laddaren pluggas in.

Under tangentbordet sitter en fingeravtrycksläsare för smidig och säker inloggning. Den är lite tålamodskrävande för att registrera ett finger men när det väl är gjort har vi inga problem att använda det för identifiering. Datorn har en 720p webbkamera som levererar en skarp och släpfri bild med bra färg- och ljushantering, men som också ger en del brus i bilden. Inbyggda mikrofonen ger en något vass ton i rösten, men hanterar bakgrundsbrus bra.

Batteri som väntat

Swift 3 överraskar inte batterimässigt, utan levererar ungefär vad vi förväntar oss, ett par timmar av processorintensivt jobb, mer om vi dämpar skärmljusstyrkan, och upp till 14 timmar av riktig snålkörning. Det hade kunnat vara mer, men då lägsta ljusstyrkan på skärmen fortfarande är relativt hög så drar panelen alltid lite extra.

Du får pålitliga vardagsprestanda med en Intel Core i5-processor i elfte generationen, 8 gigabyte ram-minne och en relativt snabb ssd på generösa 512 gigabyte. Vi kan båda surfa med många aktiva fönster, multitaska med kontorsprogram, videochatta och göra enklare bildredigering utan att något upplevs som segt. Det sista mycket tack vare pigga Iris Xe-grafiken. Då och då spinner fläktarna igång och kan då vina en del, men det är sällsynt.

Acer Swift 3 baksida

Skärmen håller hög kvalitet, i alla fall så länge du mest använder datorn inomhus. Dess ungefär 300 cd/m2 i ljusstyrka gör den lite klen för en jobbsession ute i trädgården. Skärmen har dock hög kontrast med djup svärta för en ips-panel, och snygga jämna färger med srgb-färgomfång. Det får anses mycket bra i prisklassen, och gör att den både blir njutbar för film och fungerar för enklare mediaredigering.

Bra högtalare för musik och film

Du får kraftfullt ljud från högtalare på undersidan av datorn, med DTS ljudförbättring och möjlighet till enkel surroundkontroll, och att manuellt fokusera på diskant, bas eller röst. Det är inte direkt hifi-kvalitet på det hela, men ger en livfull ljudbild som passar bra för att strömma en film.

Datorn levereras numera med Windows 11, och exakt den modell vi testat säljs exklusivt i Sverige av Elgiganten. Det finns dock andra Swift 3-datorer med samma processor, minne och lagring i andra butiker, och vi är inte säkra på vad skillnaden är, förutom att några ser ut att levereras med Windows 10. Då kan du välja själv om du vill uppgradera.

Vilken du än väljer är det här en kvalitetsdator med få irritationsmoment. Det enda vi egentligen inte gillar med den är Acers tendens att installera en mängd extra småprogram på datorn som vi inte har intresse av. Men i Windows 11 blir dessa mindre påtagliga och påträngande.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Swift 3
Testad: Mars 2022
Modellnummer: SF314-511 NH.QDLED.00L
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 gen 1 typ c, usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, bakbelyst tangentbord, 2 års garanti
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), ca 14h (låg belastning)
Storlek: 32,3 x 21,2 x 1,6 cm
Vikt: 1,2 kg
Rek. pris: 7 495 kr
Pris: Från 7 490 kronor via Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 709 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 277 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 268 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 408 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 556 poäng
Disk, läsning: 2 472,2 MB/s
Disk, skrivning: 1 815,52 MB/s

Betyg: 4 av 5