Swift 7 som vi testade i höstas var en imponerande 13-tummare, den tunnaste hittills och en lyxig läckerbit på flera sätt. Men den fick också kompromissa lite med en del saker. Komforten var tveksam, med ett tunt, stumt tangentbord – och varken prestanda eller batteritid imponerande.

Nu har Acer släppt mellanmodellen i sin nya Swift-serie; Swift 3. Det är en lite mer traditionell bärbar i ultrabook-stil, men i 14-tumsformat istället för det mer vanliga 13. Trots det tycker vi att den upplevs som en 13,3 tums ultrabook tack vare slimmad form – och trots ett chassi i helmetall – ganska låg vikt på 1,5 kilo.

Den är inte så solitt välbyggd som de bästa och lyxigaste ultrabookdatorerna och Macbook. Vi har till exempel en påtaglig skarv runtom hela datorn på undersidan, och vissa delar som är svart plast. Men överlag är det slimmat, snyggt och välbyggt. I den här lite billigare prisklassen håller den definitivt hög nivå.

Acer Swift 3
Acer Swift 3. Traditionellt snygg i aluminium och (lite) svart plast.

Bra konstruktion, märklig design

En av de saker vi störde oss på med Swift 7, dess stumma tangentbord utan bakbelysning, är mycket bättre här. Vi får både rejält bakbelysta knappar och hög slaghöjd med distinkt känsla. Acer har dock en ovana att tränga ihop vissa knappar på ett frustrerande sätt. Knapparna för retur och för apostrof sitter hoptryckta så att det är lätt att slå fel, och vänster shift-knapp är frustrerande liten.

Det ser ut som att dilemmat uppkommer på grund av för få hål i chassit för de knappar ett nordiskt tangentbord behöver. Det tar några timmar (och lite svordomar) innan vi vänjer oss, men sedan lyckas vi träna bort misstagen. I alla fall för det mesta.

Acer Swift 3
Vore det inte för de här märkligt placerade knapparna så skulle tangentbordet få toppbetyg.

Nytt och gammalt

Under tangentbordet hittar vi en liten fingeravtrycksläsare. Dess tunna form får oss först att tro att det är en av gammal notebooktyp, en sådan du drar fingret över, men det visar sig att det är en av smartphone-typ, precis som flera andra bärbara datorer fått på senare tid. Den ger dig biometrisk inloggning med Windows Hello. I alla fall i teorin, vi har tyvärr vissa problem med att få den att detektera registrerade fingrar pålitligt, och med jämna mellanrum får vi ta till pin-kod istället.

På sidorna sitter en mer traditionell uppsättning externa portar, två usb typ a-kontakter, en stor hdmi och vanlig rund kontakt för ac-adapter. Sen finns också en usb typ c-kontakt som också har displayport-funktionalitet, så den är förberedd för nya, framtida tillbehör. Det är dock fortfarande usb 3.1 gen 1 på den kontakten, inte nyaste och snabbaste gen 2.

Acer Swift 3
Den Swift 3 vi hittills kan hitta i Svenska butiker är alla grå. Vi hoppas få se den lär stiliga gulskimrande också.

Kvalitet utan att briljera

Bildskärmen på 1080p har en hyfsat ljusstark ips-panel med matt yta, relativt fin kontrast och sparsamt med ljusläckage. Den har lite kalla färgtoner i grundkonfiguration, så det kan vara en god idé att kalibrera om, något som lyckligtvis numera är lätt i Windows 10. Ljudet från två högtalare på undersidan är överraskande bra. Det är inte superkvalitet, med något dämpad diskant och lite vasst i mellantonerna, men då är vi petiga. Överlag får vi balanserat och fylligt ljud både för musik, film och spel, även om det sista kanske inte är något för den här klassen av dator.

Prestanda är stabila men överraskar inte. I Swift 7 satt en extra strömsnål Kaby Lake-processor. Den heter Core i5 men ska snarare jämföras med Core M-processorer. Här i Swift 3 är det en "riktig" Core i5 som gäller, men av äldre Skylaketyp. Den har, trots att den alltså är äldre, en påtagligt bättre prestanda. Åtta gigabyte minne och en rejäl ssd på hela 512 GB innebär att det är rejält med hårdvara för pengarna. Det finns även Swift 3-modeller med mindre ssd och lite lägre pris, men vi tycker det kan vara värt det att få en halv terabyte ssd.

Acer Swift 3

Upp till tio timmar batteri

Trots att Skylake inte är lika strömsnål som de nyaste Intel-processorerna så övertygar Swift 3 med tyst drift och pålitlig batteritid. Datorn klarar av mellan tre och fem timmar intensivt jobbande, eller två och en halv timmes konstant stresstest, och upp till drygt tio timmar med dämpad skärm och Word. När vi maxar lasten på processor och grafik går fläktar igång, men aldrig mer än ett diskret sus.

Många tillverkare har på senare år rensat upp rejält bland bloatware och medföljande program i sina datorer. De har förstått att Windowsanvändare vill ha en enkel, ren installation utan tjafs och onödigheter, där de kan installera sina egna val. Acer har också blivit bättre på den punkten, men ligger tyvärr efter de bästa i branschen. Vi får ett gäng reklamikoner, prova på-versioner, program och appar som vi inte ser någon poäng med att använda. Acers egna support- och backupfunktioner är dock riktigt bra, så dem behåller vi gärna. Allt bloatware-aktigt går att rensa bort om du har någorlunda Windows-koll och är företagsam, så någon katastrof är det inte, bara lite irriterande.

Guide: Så slipper du bloatware på din Windows 10-dator

Kolla gärna efter en Signature Edition-version (ren Windows-installation utan extra nonsens) av Swift 3. Det finns, men tyvärr inte såvitt vi kan se vår testade modell, utan med lite annan hårdvarukonfiguration.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning