Avermedia är för oss mest kända för sina videoinspelningsdosor, som ansluts mellan en bildkälla och en skärm för att spela in ljud och bild digitalt eller fånga det för att strömma live. De används främst av gamers som vill dela med sig av sitt spelande på till exempel Youtube eller Twitch. Men de gör även videokonferenssystem för kontor, lösningar för klassrummet med mera.

Syns men tar inte plats
Aegis är dock en av de prylar som säljs främst till spelare. Den ser vid första anblicken inte alls ut som vi är vana vid att en mikrofon ska se ut, utan liknar mer en platt, bred och ovanligt kantig datormus. Aegis är designad just som en typisk gamingpryl med mycket svart, rött och neonljus.

Avermedia Aegis
Avermedia Aegis

Men det är alltså en mikrofon. En som är framtagen speciellt för att funka på en plats; på skrivbordet hos din stationära dator. Tanken är att den ska placeras centralt och mer eller mindre mitt framför dig. Lite vid sidan av skärmen fungerar också bra, men det är viktigt att dess framtida är riktad mot dig och att den inte är mer än 60 centimeter bort.

I sin enklaste form är det bara att plugga in och köra. Windows känner igen den som mikrofon direkt. På en dator vi testar med blir den automatiskt standard-ljudkälla, men på en annan får vi gå in i Kontrollpanelen och ställa om det manuellt. Det kan bero på vad för annan ljudhårdvara du har och dess drivrutiner.

Avermedia Aegis
Pp baksidan hittar vi usb-port för data och ström, 

Kalibrera och filtrera

Men då missar man hela poängen med micken. Den fungerar bäst efter att du installerat Avermedias egna drivrutin, samt medföljande Windows-programmet Voice Engine. Med hjälp av det kan Aegis kalibreras att känna igen ljudet från dina datorhögtalare och filtrera bort det. När allt är klart kan du trycka på med spelljud i full volym, spela musik eller göra vad du vill. De som lyssnar på dig i en röstchatt eller till i ett videosamtal hör bara din röst.

Eller i alla fall nästan. Vi testar både med onlinespel med egen röstchatt och med Discord, samt vanliga gruppsamtal i Skype och Google Hangouts. Ett vagt eko från högtalarna smiter igenom, men det är verkligen marginellt. Just när det gäller att dämpa högtalarljud, sådant som annars till exempel kan ge ekande rundgång i Skype, gör den utan tvekan jobbet.

Filtreringen sker med en signalprocessor i den lilla mikrofondosan men måste kalibreras med programmet. Det är lite synd att det inte går att göra men en knapp direkt på hårdvaran, då hade Aegis även kunnat användas till en Mac, Linux-dator eller vad som helst.

Avermedia Aegis
Avermedia Aegis

Platt resultat

Tyvärr är inte ljudkvaliteten på mikrofonen riktigt i toppklass. Den duger utan problem för vardaglig användning. Men vill du strömma eller spela in för en publik, till exempel en Twitch-ström, en podcast eller en vlog på Youtube, så ger Aegis en ganska platt och trist återgivning av din röst.

Dessutom är den inte så bra på att filtrera bort annat än just ljudet från dina datorhögtalare. Tangentbordsknattrande, skrapljud i skrivbordet och annat omgivande oväsen tas upp tydligt. Ljud i rummet i allmänhet är inte lika påtagliga tack vare mikrofonens korta upptagningsområde. Men även de hörs vagt i bakgrunden.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning