Oavsett om du siktar på att bli esport-proffs, eller bara vill dominera polarna i Overwatch så behöver du ett ordentligt gaming-tangentbord. Det finns en uppsjö av olika varianter och det är inte helt lätt att hitta rätt i djungeln.

Mekaniskt eller inte?

Ett tangentbord för gaming behöver ha snabb responstid och ska gärna vara ordentligt upplyst. Om du ska ha ett mekaniskt tangenbord för gaming, eller inte är en smaksak. Mekaniska tangentbord håller generellt högre kvalitet, men är också oftast betydligt dyrare. Dessutom är tangenterna högre placerade, vilket kan vara svårt att vänja sig vid om du tidigare har använt ett traditionellt tangentbord, alternativt haft en bärbar dator.

Men som sagt, mekaniska tangentbord har bättre hållbarhet. Har du använt ett vanligt tangentbord ett tag har du säkert märkt att vissa tangenter känns annorlunda än andra, och att de fått en svampig känsla. Det här slipper du genrellt sett med mekaniska tangentbord.

Det finns också andra fördelar att välja mekaniskt tangentbord om du primärt har tänkt att spela på det. Bland annat är de oftast utrustade med hög KRO, vilket betyder att tangenterna registreras oavsett hur många du trycker på samtidigt. 

Olika tangenter

För att ytterligare krångla till det finns det en rad olika tangenter för de mekaniska tangentborden. De uppför sig lite annorlunda, och har olika fördelar och nackdelar. En del föredrar röda cherry-switchar, andra har fastnat för topre-switchar eller blå cherry-switchar. Exakt vad du kommer att vilja spela med är omöjligt att svara på. Kanske vill du ha ett tangetbord där varje tryck ger ifrån sig ett klick likt en mus? Eller så vill du att gamingtangentbordet ska påminna om tangentbordet på din bärbara dator. Smaken är som bekant som baken och det enklaste är att testa på egen hand i butik.


Asus Rog Claymore: Flexibelt gaming-tangentbord i smidigt format

claymore

Asus Rog Claymore var det första gaming-tangentbordet med rgb-belysning, där den numeriska delen på tangentbordet är avtagbar. Tanken är att du själv ska kunna sätta fast delen på vardera sida om tangentbordet, beroende på hur du vill ha det. På så sätt får du tillgång till fler knappar och funktioner när du spelar, för att sedan flytta tillbaka den när du ska göra andra saker.

Hur fungerar detta då? Om du själv har programmerat några av tangenterna för att utföra specifika handlingar (keybinds) på höger sida om tangentbordet blir det mycket enklare att snabbt komma åt dessa när vi spelar. Asus Rog Claymore är enkelt att ta med sig då det har en sådan låg profil och det faktum att man kan plocka av den numeriska delen. Volymkontrollen på den numeriska delen fungerade däremot segt och vi tycker att det är ett onödigt tillägg som trycker upp priset på tangentbordet.

I övrigt känns Asus Rog Claymore väldigt robust och välbyggt. Tangenterna är dessutom nära inpå varandra vilket gör att det är enkelt att nå överallt. Vi når många tangenter utan att ens behöva röra på handen när vi spelar och det är svårt att trycka fel. Tangentbordet är även responsivt och dessutom bekvämt under längre sessioner.

Designen är däremot lite tråkig. Vi tycker att den är lite väl fyrkantig och simpel. De programmerbara rgb-ljusen lyfter dock upp helheten en del.

Asus Rog Claymore är inte bara ett gaming-tangentbord, det fyller många fler funktioner än så. Tangentbordet fungerar utmärkt att spela på men även att jobba och plugga på, även om slagningarna blir lite högljudda. Om du letar efter ett gaming-tangentbord som kan fylla många funktioner är det här en stark rekommendation.

Tillverkare: Asus
Pris vid test: 1 590 kronor.
Pris nu: 1 090 kronor hos Webhallen.