Roccat Vulcan 121 Aimo – kantigt, ljusstarkt och stabilt

Med Vulcan 121 Aimo satsar Roccat på plan och stadig design. Det har en relativt tunt men massivt metallchassi i botten och höga tangenter med linjära switchar av egen design kallade Titan. Mekaniska känslan när man använder det är av riktigt hög kvalitet, med precis rätt motstånd och snabb respons. Det finns också en version med Brown Tactile-switchar men den har vi inte haft tillfälle att testa.

Tangenterna är av upphöjd typ med fritt emellan och under dem samt minimal springa ner till själva switchmekaniken. Det innebär att det är extra lätt att hålla rent. Det innebär också att knappar sitter lite högt och på lösa plattformar, vilket kan vara lite ovant för en del användare. Det är också lite kantigt och vasst runt tangenterna, och vi finner att vi ofta fastnar på kanterna när vi ska ”av” en nedtryckt tangent, då vi vill röra oss i sidled direkt till nästa.

roccat

Det enda negativa rent mekaniskt är annars att switcharna är rätt så högljudda. Det här kan störa både folk i och utanför ditt rum, för att inte tala om hur det kan låta om du har röstchatt eller en mikrofon igång för streaming.

Tangentbordet har inga extra funktionsknappar utöver standarduppsättningen för ett Windows-tangentbord, men det har extra ett extra Game Mode-läge som gör att navigationsknapparna upp till (Ins, Home och så vidare) kan användas som sex stycken lättillgängliga makroknappar.

I Game Mode stängs också Windows-knappen av och Caps Lock-tangenten blir till en extra funktionstangent för andra knappkombinationer du kan programmera i programmet Roccat Swarm, där du också gör andra tangentbordinställningar som tangentrepetition. En kul effekt är att du kan få artificiellt tengenttrycksljud. Men det överröstas av knapparnas naturliga klickande.

Det är här du också kan ställa in sådant som rgb-bakbelysningen. Du får inte kontroll per knapp, utan tangentbordet är indelat i zoner. Men i dessa får du tillgång till ett gäng vanliga effekter, statiskt ljus pulserande svepande ljusspel, och så vidare.

Bakbelysningen är ovanligt stark men kan justeras snabbt med en ratt på tangentbordet som kan växla mellan att kontrollera ljusstyrka och volym på datorns systemljud. Tyvärr går det inte heller då att få särskilt dämpas ljus, alternativen är någonstans mellan ljusstarks och extremt ljusstarkt, eller helt släckt.

Produktnamn: Roccat Vulcan 121 AIMO Red Speed Switch
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Roccat
Rek. cirkapris: 1 299 kronor.
Pris nu: Från 1 299 kronor hos Proshop.

Betyg: 4 av 5